Kurczak z mango i groszkiem cukrowym po tajsku
Została mi garstka strączków groszku cukrowego i tym razem postanowiłam użyć go do jakiejś tajskiej potrawy. Padło na lekkie i orzeźwiające danie z piersi kurczaka i mango ;) Kurczak, słodkie mango i chrupiące strączki groszku idealnie się uzupełniają. Tego typu potrawy robi się szybko, nie trzeba więc długo stać nad kuchenką, co jest istotne w tak upalne dni jak ten :)
KURCZAK Z MANGO I GROSZKIEM CUKROWYM PO TAJSKU
(2 porcje)
- 300g filetu z piersi kurczaka,
- garść strączków młodego groszku cukrowego,
- ½ dużego mango (dojrzałego, lecz niezbyt miękkiego),
- 4 kolby mini-kukurydzy (użyłam marynowanej),
- ½ czerwonej papryki,
- 2 cebulki dymki,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru,
- ½ czerwonej papryczki chili (lub mniej, wg uznania),
- 1 łyżka sosu sojowego,
- 2 łyżki wina ryżowego lub sherry,
- ½ łyżeczki oleju sezamowego,
- 2 łyżki oleju kokosowego, z orzechów ziemnych lub rzepakowego (do smażenia)
- świeżo mielony pieprz
Kurczaka pokroić w cienkie paski i włożyć do miski. Dodać szczyptę pieprzu, starty imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną papryczkę chili (bez pestek) i dokładnie wymieszać.
Czerwoną paprykę pokroić w paski, zielone cebulki na skos w talarki. Strączki groszku i kolby kukurydzy przekroić na ukos na połówki (ja zapomniałam o groszku ;). Mango obrać i pokroić w kostkę lub plasterki.
W woku lub na dużej patelni rozgrzać olej do wysokiej temperatury. Dodać kurczaka i smażyć, mieszając, przez 3 minuty. Dodać paprykę, a po 2 minutach groszek. Smażyć kolejne 2 minuty, dodać kukurydzę i smażyć jeszcze minutę. Wymieszać razem sos sojowy, wino i olej sezamowy, dodać do kurczaka i wymieszać. Dodać mango i mieszać jeszcze 1 minutę, żeby się dobrze podgrzało.
Podawać od razu.
(źródło: "Z kuchennej półeczki. Kuchnia tajska" z moimi małymi zmianami)
0 komentarze