Bakłażany faszerowane mięsem
Przez długi czas nie lubiłam bakłażanów. Posiadanie bloga kulinarnego pozwoliło mi „oswoić” wiele produktów, za którymi dawniej nie przepadałam, takich jak oliwki, natka pietruszki i koperek, a także wspomniany bakłażan ;) Teraz wiem, że najbardziej lubię bakłażana długo pieczonego, który zmienia swoją strukturę z gąbczastej na miękką, wręcz maślaną. Bardzo smakowała mi baba ghanoush, czyli pasta z pieczonego bakłażana. Równie pyszne były bakłażany nadziewane mięsem, które przygotowałam w ramach wspólnego gotowania z Emilią, Mopsikiem i Martynosią. Miękki bakłażan i apetycznie przypieczone mięso stanowiły smakowity, a przy tym niezbyt kaloryczny obiad :)
BAKŁAŻANY FASZEROWANE MIĘSEM
(4 porcje)
- 2 większe bakłażany,
- 400g mielonego mięsa (chudej wieprzowiny, wołowiny lub indyka),
- 1 cebula,
- ½ czerwonej papryki,
- 1 średni pomidor,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 solidna łyżeczka koncentratu pomidorowego,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki + trochę do posypania,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
- ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku,
- sól i pieprz
Bakłażany przeciąć na pół i za pomocą łyżeczki wydrążyć ze środka miąższ, zostawiając ścianki grubości ok. 1 cm (można posłużyć się łyżeczką do robienia kulek z owoców). Wnętrze wydrążonych bakłażanów oprószyć solą i zostawić na 10-15 minut.
Pomidora sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę, usunąć pestki, a miąższ pokroić w drobną kostkę. Paprykę pokroić w kostkę podobnej wielkości, a cebulę posiekać. 1/3 wydrążonego miąższu bakłażana drobno pokroić (pozostały miąższ można zblanszować, zamrozić i dodać później na przykład do leczo).
Do miski włożyć mięso, pokrojone warzywa, przeciśnięty przez praskę czosnek, koncentrat pomidorowy i natkę pietruszki. Doprawić papryką w proszku (słodką i ostrą) oraz solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać.
Tak przygotowanym mięsnym farszem napełnić połówki bakłażanów i umieścić je w dużym żaroodpornym naczyniu. Na dno naczynia wlać pół szklanki wody. Piec w 180 stopniach przez godzinę, aż bakłażany będą bardzo miękkie, a mięso zarumienione.
Przed podaniem posypać pozostałą natką pietruszki.
4 komentarze
Podoba mi się Twoja propozycja. Widzę, że też tak jak ja wolisz bakłażana pieczonego od smażonego. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńIdealnie upieczony baklazan to wlasnie ten rozplywajacy sie w ustach. Twoj wlasnie na takiego wyglada. Znakomity.
OdpowiedzUsuńJa też zrobiłam wersję mięsna (jagnięcina) i wyszedł rewelacyjny! Bardzo mi zasmakował i chyba będę robić częściej. Z farszem z indyka to jest dobry pomysł - taka opcja dietetyczna, ba jagnięcina jest niestety dość tłusta.
OdpowiedzUsuńJa tam zazdroszczę Ci tak łatwego dostępu do jagnięciny ;)
Usuń