Obsługiwane przez usługę Blogger.

Kurczak w sosie winno-imbirowym

By 12:00 , , , ,

Smaczny i nieskomplikowany do przygotowania obiad w stylu kuchni chińskiej. Wystarczy do usmażonego z imbirem i czosnkiem kurczaka dodać mieszankę wina, ketchupu i sosu sojowego – i sycące danie w aromatycznym sosie gotowe. Taki obiad robi się naprawdę błyskawicznie. W oryginalnym przepisie jako dodatek do tego kurczaka polecali krupuk, czyli prażynki krewetkowe... ale tak naprawdę równie dobrze danie będzie smakowało z ryżem lub chińskim makaronem. 

 

KURCZAK W SOSIE WINNO-IMBIROWYM 
(2 porcje) 
  • 300g filetu z piersi kurczaka,
  • 1 czubata łyżeczka świeżo startego imbiru, 
  • 1 duży ząbek czosnku, 
  • 4 łyżki sherry lub innego wzmacnianego wina, 
  • 2 łyżki pikantnego ketchupu, 
  • 1 łyżka sosu sojowego, 
  • ¼ łyżeczki mielonej kolendry,
  • szczypta pieprzu, 
  • ewentualnie odrobina chili w proszku, 
  • 1-2 łyżki oleju kokosowego, rzepakowego lub z orzechów ziemnych, 
  • świeża kolendra do dekoracji 

 Mięso umyć, osuszyć i pokroić w małe paseczki. W woku mocno rozgrzać olej i włożyć mięso. Dodać starty imbir i posiekany czosnek. Smażyć około 4-5 minut, intensywnie mieszając. Doprawić pieprzem i mieloną kolendrą. Sherry, ketchup i sos sojowy wymieszać razem i wlać do mięsa. Smażyć jeszcze około 2 minuty, aż sos się zagęści i oblepi mięso. Ewentualnie doprawić chili, jeśli ktoś woli bardziej ostrą potrawę. Przed podaniem posypać listkami świeżej kolendry.


(inspiracja: książka "Potrawy z woka" z moimi zmianami)

Może zainteresuje Cię również

3 komentarze

  1. Uwielbiam przepisy tego typu - proste, szybkie a smakują rewelacyjnie! Tę potrawę na pewno przygotuję mojemu chłopakowi, pochodzącemu z Chin, który nawiasem mówiąc podpowiada mi tutaj, że to danie ma akcent bardziej japoński aniżeli chiński;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cenna uwaga, dziękuję :) Niestety w książce nie było sprecyzowane z jakiej kuchni ten przepis :)

      Usuń