Tandir (chlebek azerbejdżański)
Tandir to prosty w wykonaniu chlebek. Posypany sezamem lub makiem, raczej płaski, idealny jako dodatek do gulaszów, mięsnych lub warzywnych potrawek i innych tego typu dań. Najsmaczniejszy jest oczywiście jeszcze ciepły :)
Oryginalnie tandir pieczony jest w piecach typu tandoor – stąd ich nazwa. Piece tandoor przypominają ogromne donice, a chlebki przykleja się do nagrzanych ścianek i piecze nad żarem znajdującym się na dole urządzenia. Takie piece popularne są na całym obszarze od Gruzji po Indie. Zwykłe domowe piekarniki – nie ukrywajmy – to tylko namiastka... ale i tak warto upiec taki chlebek, bo domowej roboty pieczywo nie ma sobie równych :)
TANDIR - CHLEB AZERBEJDŻAŃSKI
- 2 szklanki mąki
- + trochę do posypania blachy,
- ¾ szklanki ciepłej wody,
- 5g drożdży instant,
- 1 płaska łyżeczka soli,
- roztrzepane jajko do posmarowania,
- sezam i/lub mak do posypania
Do miski wlać wodę, wsypać drożdże i wymieszać. Dodać mąkę i sól. Zagnieść ciasto – ręcznie lub przy pomocy miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego. Gdy ciasto będzie gładkie i zacznie odlepiać się do ścianek, miskę przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na około 45 minut. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypany mąką blat i rozwałkować (lub rozpłaszczyć rękami) na grubość 1-2 cm. Za pomocą pędzelka posmarować chlebek roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem lub makiem.
Piec w 200 stopniach przez około 25 minut.
(na podstawie przepisu stąd)
0 komentarze