Obsługiwane przez usługę Blogger.

Gniazdka z ciasta kataifi/kadayif z orzechami i syropem

By 13:05 , ,

Ciasto kataifi – czy też kadayif – to ciasto w kształcie cieniutkich nitek, popularne w kuchni Bliskiego Wschodu, tureckiej oraz niektórych krajów bałkańskich. Podobnie jak ciasto filo, po dodaniu masła i zapieczeniu, zyskuje fantastyczną wręcz chrupkość. Fantazyjny wygląd ciasta kataifi czyni go świetną bazą ciast i deserów, choć czasami można spotkać także wytrawne dania z jego udziałem. W Polsce ciasto kadayif jest trudne do nabycia, pozostają raczej tylko sklepy internetowe.
Ja – mając do czynienia z ciastem kataifi po raz pierwszy, przygotowałam go podobnie jak baklawę, czyli zapiekłam razem z orzechami, a następnie zalałam syropem. Aby ciastka miały ładny kształt, posłużyłam się foremką do muffinek. Spotkałam się z zasadą, że wystudzone ciasto powinno polewać się gorącym syropem lub odwrotnie (gorące ciasto wystudzonym syropem), ja jednak uważam, że nie ma to żadnego znaczenia. Swoje gorące, świeżo upieczone ciastka zalałam gorącym syropem i wcale im to nie zaszkodziło, przeciwnie – ciastka były przepysznie chrupiące i soczyste. Uwielbiam baklawę, a ten deser smakował mi chyba nawet jeszcze bardziej :) 

 

GNIAZDKA Z CIASTA KATAIFI/KADAYIF Z ORZECHAMI I SYROPEM 
(12 sztuk) 
  • 150g ciasta kataifi/kadayif, 
  • 80g drobno posiekanych orzechów włoskich, 
  • 80g stopionego masła, 
  • 2/3 szklanki cukru, 
  • 1/3 szklanki wody, 
  • ½ łyżeczki cynamonu, 
  • 1 łyżeczka wody kwiatowej (można pominąć), 
  • 40g posiekanych pistacji 

Wgłębienia foremek wysmarować stopionym masłem za pomocą pędzelka. Umieścić w nich ciasto, formując gniazdka. Do środka gniazdek nałożyć posiekane orzechy włoskie. Każde gniazdko skropić obficie pozostałym masłem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 20 minut, aż gniazdka nabiorą złocistego koloru. 
Cukier i wodę umieścić w rondlu, zagotować i gotować 3 minuty na niezbyt dużym ogniu. Następnie dodać cynamon i wodę kwiatową. Gorącym syropem polać ciastka jeszcze w foremkach. Odstawić do całkowitego wystudzenia (najlepiej na noc). 
Na koniec udekorować posiekanymi pistacjami. 

 

Kuchnia Bliskiego Wschodu 2015

Może zainteresuje Cię również

7 komentarze

  1. ależ to mistrzowsko wygląda!

    zachęcam do wzięcia udziału w konkursie! http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/08/konkurs-pozegnanie-wakacji-z-owocowym.html

    OdpowiedzUsuń
  2. skąd wziąć takie ciasto? przyznam,że pierwszy raz o nim słyszę :)

    z góry dziękuję za odpowiedź.
    pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Np. w sklepie arabskie.pl, ja mam właśnie stamtąd ;)

      Usuń
  3. Wygladaja przepieknie, idealne!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Zajadałam się tym ciastem prawie codziennie przez ostatnie 2 tygodnie w Turcji <3
    ~green

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie ten deser wygląda, takie ptasie gniazdka :)

    OdpowiedzUsuń