Gniazdka z ciasta kataifi/kadayif z orzechami i syropem
Ciasto kataifi – czy też kadayif – to ciasto w kształcie cieniutkich nitek, popularne w kuchni Bliskiego Wschodu, tureckiej oraz niektórych krajów bałkańskich. Podobnie jak ciasto filo, po dodaniu masła i zapieczeniu, zyskuje fantastyczną wręcz chrupkość. Fantazyjny wygląd ciasta kataifi czyni go świetną bazą ciast i deserów, choć czasami można spotkać także wytrawne dania z jego udziałem. W Polsce ciasto kadayif jest trudne do nabycia, pozostają raczej tylko sklepy internetowe.
Ja – mając do czynienia z ciastem kataifi po raz pierwszy, przygotowałam go podobnie jak baklawę, czyli zapiekłam razem z orzechami, a następnie zalałam syropem. Aby ciastka miały ładny kształt, posłużyłam się foremką do muffinek.
Spotkałam się z zasadą, że wystudzone ciasto powinno polewać się gorącym syropem lub odwrotnie (gorące ciasto wystudzonym syropem), ja jednak uważam, że nie ma to żadnego znaczenia. Swoje gorące, świeżo upieczone ciastka zalałam gorącym syropem i wcale im to nie zaszkodziło, przeciwnie – ciastka były przepysznie chrupiące i soczyste. Uwielbiam baklawę, a ten deser smakował mi chyba nawet jeszcze bardziej :)
GNIAZDKA Z CIASTA KATAIFI/KADAYIF Z ORZECHAMI I SYROPEM
(12 sztuk)
- 150g ciasta kataifi/kadayif,
- 80g drobno posiekanych orzechów włoskich,
- 80g stopionego masła,
- 2/3 szklanki cukru,
- 1/3 szklanki wody,
- ½ łyżeczki cynamonu,
- 1 łyżeczka wody kwiatowej (można pominąć),
- 40g posiekanych pistacji
Wgłębienia foremek wysmarować stopionym masłem za pomocą pędzelka. Umieścić w nich ciasto, formując gniazdka. Do środka gniazdek nałożyć posiekane orzechy włoskie. Każde gniazdko skropić obficie pozostałym masłem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 20 minut, aż gniazdka nabiorą złocistego koloru.
Cukier i wodę umieścić w rondlu, zagotować i gotować 3 minuty na niezbyt dużym ogniu. Następnie dodać cynamon i wodę kwiatową. Gorącym syropem polać ciastka jeszcze w foremkach. Odstawić do całkowitego wystudzenia (najlepiej na noc).
Na koniec udekorować posiekanymi pistacjami.
7 komentarze
ależ to mistrzowsko wygląda!
OdpowiedzUsuńzachęcam do wzięcia udziału w konkursie! http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/08/konkurs-pozegnanie-wakacji-z-owocowym.html
skąd wziąć takie ciasto? przyznam,że pierwszy raz o nim słyszę :)
OdpowiedzUsuńz góry dziękuję za odpowiedź.
pozdrawiam serdecznie.
Np. w sklepie arabskie.pl, ja mam właśnie stamtąd ;)
UsuńWygladaja przepieknie, idealne!!!
OdpowiedzUsuńZajadałam się tym ciastem prawie codziennie przez ostatnie 2 tygodnie w Turcji <3
OdpowiedzUsuń~green
Pięknie ten deser wygląda, takie ptasie gniazdka :)
OdpowiedzUsuńmoje ukochane ciasto <3
OdpowiedzUsuń