Paneer tikka masala
Paneer to charakterystyczny dla kuchni indyjskiej ser, powstaĆy przez ogrzewanie mleka z dodatkiem soku z cytryny. Jego przygotowanie nie jest trudne (sama podawaĆam na niego przepis parÄ lat temu). Paneer ma delikatny smak i do zĆudzenia przypomina serek typu wĆoskiego (znany takĆŒe pod nazwÄ
capri, capresi itp.), ktĂłry wytwarza siÄ w identyczny sposĂłb i ktĂłry bez problemu moĆŒna dostaÄ w kaĆŒdym markecie. Sama w przypĆywie lenistwa sprawdziĆam, jak spisuje siÄ w indyjskich potrawach i okazuje siÄ, ĆŒe bardzo dobrze ;)
JednÄ
z wielu potraw z tym indyjskim serem jest paneer tikka masala. Zamarynowane w przyprawach kawaĆki sera podsmaĆŒa siÄ (nabierajÄ
wtedy delikatnie gumowej, ale przyjemnej konsystencji) i miesza z aromatycznym, pikantnym sosem na bazie pomidorĂłw. CaĆoĆÄ smakuje zdecydowanie lepiej niĆŒ wyglÄ
da ;)
Bardzo nam ta potrawa smakowaĆa! :)
PANEER TIKKA MASALA
(2 porcje)
- 250g sera paneer,
- ¼ ĆyĆŒeczki chili w proszku,
- 1 ĆyĆŒeczka ĆwieĆŒo startego imbiru,
- ¼ ĆyĆŒeczki mielonej kolendry,
- 1 ĆyĆŒka jogurtu naturalnego,
- sĂłl i pieprz,
- olej do smaĆŒenia
sos:
- ½ zielonej papryczki chili (lub mniej, wg uznania),
- 3 Ćrednie pomidory,
- ¼ ĆyĆŒeczki kuminu (uĆŒyĆam mielonego),
- 1 liĆÄ laurowy,
- szczypta asafetydy (zastÄ piĆam 1 zÄ bkiem czosnku),
- 1 pĆaska ĆyĆŒeczka mielonej kolendry,
- 1 pĆaska ĆyĆŒeczka sĆodkiej lub ostrej papryki w proszku,
- ¼ ĆyĆŒeczki kurkumy,
- ½ ĆyĆŒeczki cukru,
- ¼ ĆyĆŒeczki garam masala,
- 1 pĆaska ĆyĆŒeczka skrobi kukurydziany,
- 1 ĆyĆŒka ĆwieĆŒej kolendry,
- sĂłl i pieprz
Ser pokroiÄ w grube plastry lub 2,5 centymetrowÄ kostkÄ.
W misce wymieszaÄ chili w proszku, imbir, ¼ ĆyĆŒeczki mielonej kolendry, szczyptÄ soli i pieprzu oraz jogurt. DodaÄ kawaĆki sera i delikatnie wymieszaÄ, aby oblepiĆ siÄ marynatÄ . WstawiÄ do lodĂłwki na co najmniej godzinÄ.
Pomidory sparzyÄ wrzÄ tkiem i zdjÄ Ä skĂłrkÄ. W miarÄ moĆŒliwoĆci usunÄ Ä pestki, a miÄ ĆŒsz umieĆciÄ w blenderze. DodaÄ papryczkÄ chili (bez pestek). CaĆoĆÄ zmiksowaÄ.
Na patelni rozgrzaÄ niewielkÄ iloĆÄ oleju. WĆoĆŒyÄ kawaĆki sera tak, aby nie zachodziĆy na siebie. SmaĆŒyÄ na Ćrednim ogniu, ostroĆŒnie odwracajÄ c ser, aĆŒ bÄdzie zĆocisty ze wszystkich stron. WyjÄ Ä i osÄ czyÄ na papierowych rÄcznikach z nadmiaru tĆuszczu.
Na tÄ samÄ patelniÄ wsypaÄ kumin, asafetydÄ (ja dodaĆam przeciĆniÄty przez praskÄ zÄ bek czosnku) oraz liĆÄ laurowy. Po kilkunastu sekundach, gdy zacznie Ćadnie pachnieÄ, wlaÄ sos pomidorowy, dodaÄ 1 ĆyĆŒeczkÄ mielonej kolendry, kurkumÄ, paprykÄ w proszku i cukier. GotowaÄ okoĆo 4 minuty na Ćrednim ogniu.
SkrobiÄ kukurydzianÄ wymieszaÄ w 2-3 ĆyĆŒkach zimnej wody i wlaÄ do sosu, mieszajÄ c. Gdy zgÄstnieje, dodaÄ garam masalÄ i usmaĆŒone kawaĆki sera. CaĆoĆÄ delikatnie wymieszaÄ i podgrzewaÄ jeszcze 2-3 minuty.
PodawaÄ z ryĆŒem lub dowolnym indyjskim pieczywem (np. naan, chapati lub chlebkami z mÄ ki z ciecierzycy.
(ĆșrĂłdĆo: Manjula's Kitchen, z moimi maĆymi zmianami)
2 komentarze
ciekawy przepis :)
OdpowiedzUsuĆMniam! Uwielbiam paneer tikka masala. Jak tyko kupiÄ produkty to od razu zabieram siÄ za ten przepis! :) PoproszÄ o wiÄcej wegetariaĆskich przepisĂłw :)
OdpowiedzUsuĆ