ObsƂugiwane przez usƂugę Blogger.

Paneer tikka masala

By 19:04 , ,

Paneer to charakterystyczny dla kuchni indyjskiej ser, powstaƂy przez ogrzewanie mleka z dodatkiem soku z cytryny. Jego przygotowanie nie jest trudne (sama podawaƂam na niego przepis parę lat temu). Paneer ma delikatny smak i do zƂudzenia przypomina serek typu wƂoskiego (znany takĆŒe pod nazwą capri, capresi itp.), ktĂłry wytwarza się w identyczny sposĂłb i ktĂłry bez problemu moĆŒna dostać w kaĆŒdym markecie. Sama w przypƂywie lenistwa sprawdziƂam, jak spisuje się w indyjskich potrawach i okazuje się, ĆŒe bardzo dobrze ;) 

Jedną z wielu potraw z tym indyjskim serem jest paneer tikka masala. Zamarynowane w przyprawach kawaƂki sera podsmaĆŒa się (nabierają wtedy delikatnie gumowej, ale przyjemnej konsystencji) i miesza z aromatycznym, pikantnym sosem na bazie pomidorĂłw. CaƂoƛć smakuje zdecydowanie lepiej niĆŒ wygląda ;) 
Bardzo nam ta potrawa smakowaƂa! :) 

 

PANEER TIKKA MASALA 
(2 porcje) 
  • 250g sera paneer, 
  • ¼ ƂyĆŒeczki chili w proszku, 
  • 1 ƂyĆŒeczka ƛwieĆŒo startego imbiru, 
  • ¼ ƂyĆŒeczki mielonej kolendry, 
  • 1 ƂyĆŒka jogurtu naturalnego, 
  • sĂłl i pieprz, 
  • olej do smaĆŒenia 

sos: 
  • ½ zielonej papryczki chili (lub mniej, wg uznania), 
  • 3 ƛrednie pomidory, 
  • ¼ ƂyĆŒeczki kuminu (uĆŒyƂam mielonego), 
  • 1 liƛć laurowy, 
  • szczypta asafetydy (zastąpiƂam 1 ząbkiem czosnku), 
  • 1 pƂaska ƂyĆŒeczka mielonej kolendry, 
  • 1 pƂaska ƂyĆŒeczka sƂodkiej lub ostrej papryki w proszku, 
  • ¼ ƂyĆŒeczki kurkumy, 
  • ½ ƂyĆŒeczki cukru, 
  • ¼ ƂyĆŒeczki garam masala, 
  • 1 pƂaska ƂyĆŒeczka skrobi kukurydziany, 
  • 1 ƂyĆŒka ƛwieĆŒej kolendry, 
  • sĂłl i pieprz 


Ser pokroić w grube plastry lub 2,5 centymetrową kostkę. 
W misce wymieszać chili w proszku, imbir, ¼ ƂyĆŒeczki mielonej kolendry, szczyptę soli i pieprzu oraz jogurt. Dodać kawaƂki sera i delikatnie wymieszać, aby oblepiƂ się marynatą. Wstawić do lodĂłwki na co najmniej godzinę. 
Pomidory sparzyć wrzątkiem i zdjąć skĂłrkę. W miarę moĆŒliwoƛci usunąć pestki, a miÄ…ĆŒsz umieƛcić w blenderze. Dodać papryczkę chili (bez pestek). CaƂoƛć zmiksować. 
Na patelni rozgrzać niewielką iloƛć oleju. WƂoĆŒyć kawaƂki sera tak, aby nie zachodziƂy na siebie. SmaĆŒyć na ƛrednim ogniu, ostroĆŒnie odwracając ser, aĆŒ będzie zƂocisty ze wszystkich stron. Wyjąć i osączyć na papierowych ręcznikach z nadmiaru tƂuszczu. 
Na tę samą patelnię wsypać kumin, asafetydę (ja dodaƂam przeciƛnięty przez praskę ząbek czosnku) oraz liƛć laurowy. Po kilkunastu sekundach, gdy zacznie Ƃadnie pachnieć, wlać sos pomidorowy, dodać 1 ƂyĆŒeczkę mielonej kolendry, kurkumę, paprykę w proszku i cukier. Gotować okoƂo 4 minuty na ƛrednim ogniu. 
Skrobię kukurydzianą wymieszać w 2-3 ƂyĆŒkach zimnej wody i wlać do sosu, mieszając. Gdy zgęstnieje, dodać garam masalę i usmaĆŒone kawaƂki sera. CaƂoƛć delikatnie wymieszać i podgrzewać jeszcze 2-3 minuty. 

Podawać z ryĆŒem lub dowolnym indyjskim pieczywem (np. naan, chapati lub chlebkami z mąki z ciecierzycy


(ĆșrĂłdƂo: Manjula's Kitchen, z moimi maƂymi zmianami)

MoĆŒe zainteresuje Cię rĂłwnieĆŒ

2 komentarze

  1. Mniam! Uwielbiam paneer tikka masala. Jak tyko kupię produkty to od razu zabieram się za ten przepis! :) Poproszę o więcej wegetariaƄskich przepisów :)

    OdpowiedzUsuƄ