Obsługiwane przez usługę Blogger.

Kotleciki z krewetek

By 11:32 , ,

Jest to trochę kaloryczna przekąska, ale podana jako dodatek do dużej porcji sałatki, może stanowić razem z nią kompletne danie obiadowe – u mnie tak właśnie było :) 
Co istotne, do zrobienia tych tureckich kotlecików nie potrzeba wcale dużej ilości krewetek, które jak wiadomo nie są tanie. Jest to potrawa bardzo wydajna, bo do zrobienia 10-12 kotlecików wystarczy tylko 100g krewetek. Jestem też pewna, że równie dobre kotleciki wyszłyby, gdyby krewetki zastąpić paluszkami krabowymi. Oczywiście smak byłby już trochę inny, ale na pewno byłoby smacznie.



KOTLECIKI Z KREWETEK 
  • 100g krewetek (obranych, rozmrożonych), 
  • 1 kulka (125g) mozzarelli, 
  • 2 łyżki masła, 
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • ½ szklanki mleka, 
  • 1 łyżka soku z cytryny, 
  • sól i pieprz 

do panierowania: 
  • mąka pszenna do obtoczenia, 
  • 1 jajko, 
  • około 2/3 szklanki bułki tartej, 
  • olej do smażenia (u mnie rzepakowy) 

sałatka (propozycja): 
  • miks różnych sałat, 
  • pomidorki koktajlowe, 
  • czerwona papryka, 
  • ogórek, 
  • oliwki, 
  • oliwa, 
  • sok z cytryny 


Krewetki przelać wrzątkiem i grubo posiekać. W rondlu stopić masło, następnie dodać mąkę i zasmażać na niedużym ogniu przez 1 minutę, cały czas mieszając. Stopniowo wlać mleko, cały czas mieszając trzepaczką i rozbijając grudki. Gdy powstanie gęsty, gładki sos, dodać krewetki i sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem (dość obficie, bo inaczej kotleciki wyjdą mdłe). Gotować około 3 minut na małym ogniu, uważając, by masa nie przypaliła się na dnie.Zdjąć z ognia, dodać startą mozzarellę i dokładnie wymieszać. Odstawić do wystygnięcia, a następnie przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę, aby masa stężała. 
Masę podzielić na 10-12 części i uformować kulki, obtaczając je w mące. Następnie kulki panierować kolejno w roztrzepanym jajku oraz bułce tartej, spłaszczając je na kształt kotlecików. 
Na patelni rozgrzać olej i smażyć kotleciki z obu stron na średnim ogniu na złocisty kolor. W trakcie smażenia kotleciki mogą niestety trochę pryskać, dlatego koniecznie trzeba założyć fartuch. 
Usmażone kotleciki kłaść na papierowych ręcznikach, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. 
Podawać jako dodatek do sałatki przygotowanej z podanych składników lub innej ulubionej. 


(na podstawie przepisu z blogu Kuchenne Fascynacje



Kuchnia Bliskiego Wschodu 2015

Może zainteresuje Cię również

2 komentarze

  1. Jak kreatywnie! Nie widziałam nigdy takich kotlecików :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygladaja smakowicie, nawet nie mialam pojecia ze taka potrawa jest w kuchni tureckiej a mieszkam w krewetkowym raju :) Dziekuje za przepis.

    OdpowiedzUsuń