Kurczak z karaibskiej rafy
Pozostając w karaibskich klimatach, dziś zamieszczam przepis na egzotycznie pieczone udka kurczaka :) Na pewno posmakują wszystkim tym, którzy lubią słodkie akcenty w potrawach mięsnych. Mnogość przypraw, rum oraz chutney z mango sprawiają, że mięso jest niezwykle aromatyczne i pyszne. Warto zrobić, nie tylko ze względu na uroczą nazwę ;)
KURCZAK Z KARAIBSKIEJ RAFY
(4 porcje)- 4 nogi z kurczaka,
- 4 łyżki chutney'a z mango (kupiony albo domowej roboty),
- 2 czubate łyżki brązowego cukru,
- 3 łyżki rumu (najlepiej ciemnego),
- 1 łyżka soku z limonki,
- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru,
- 1 ząbek czosnku,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- szczypta pieprzu cytrynowego,
- ¼ łyżeczki mielonych goździków,
- odrobina (na czubku noża) cynamonu,
- plasterki cytryny i limonki do podania
Przygotować karaibską pastę: zmiksować razem cukier, 2 łyżki rumu, sok z limonki, pieprz cytrynowy, cynamon, goździki, starty imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek. Pastą pokryć kurczaki. Piec w 180 stopniach przez 45 minut. Chutney wymieszać z pozostałą łyżką rumu, posmarować kurczaki i piec jeszcze 5 minut.
Podawać z plasterkami cytryny i limonki.
(na podstawie przepisu z blogu Grumków, z moimi małymi zmianami)
5 komentarze
ehh... wygląda fantastycznie ... musi być pyszny :))
OdpowiedzUsuńBardzo intyrgujący tytuł posta:)a kurczaczek...pycha:)
OdpowiedzUsuń*intrygujący
OdpowiedzUsuńa myślisz, że polędwiczka wieprzowa lub filet z indyka też się nadadzą? Bo kurczaka nie lubię :(
OdpowiedzUsuńFilet z indyka na pewno tak, tylko trzeba uważać, żeby nie wysechł. Co do polędwiczki to nie wiem czy będzie aż tak dobrze pasować do tak słodkiej glazury. Można spróbować, ale trzeba ją krócej piec, żeby nie zrobić z niej wióra ;) Polędwiczka piecze się ok. 20 minut, filet indyczy różnie w zależności od wielkości.
Usuń