Obsługiwane przez usługę Blogger.

Kotlety cielęce z mieszanymi warzywami

By 19:00 ,

Sezon na cukinię w pełni, dlatego razem z Lejdi, Gin, Martynosią, Shinju, Panną Malwinną oraz Bartoldzikiem zmówiliśmy się na wspólne pichcenie z udziałem tego warzywa. Ja przygotowałam kotlety cielęce z warzywami, w skład których wchodzi także cukinia. Może nie gra tu ona pierwszej roli, ale znakomicie uzupełnia całość swoim delikatnym smakiem i strukturą. Taka potrawa to idealna propozycja na niedzielny obiad :)

 

 

KOTLETY CIELĘCE Z MIESZANYMI WARZYWAMI 
  • 4 kotlety cielęce z udźca, 
  • 3 łyżki mąki, 
  • 1 mała cukinia, 
  • 125g pieczarek, 
  • 1 cebula, 
  • 3 łyżki czarnych oliwek, 
  • 4 serca karczochów z puszki, 
  • 2 fileciki anchois,
  • 1 szklanka mocnego bulionu wołowego, 
  • 4 łyżki śmietanki kremówki, 
  • sól i pieprz, 
  • świeży lub suszony tymianek, 
  • 2 łyżki oleju, 
  • 1 łyżka klarowanego masła 



Cukinię pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić i pokroić na ćwiartki. Cebulę i anchois posiekać (osobno). Karczochy przekroić na połówki. 
2 łyżki mąki wymieszać z ½ łyżeczki soli i ½ łyżeczki pieprzu. Mięso umyć, osuszyć i obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać masło i olej. Usmażyć kotlety z obu stron na złocisty kolor. Zdjąć z ognia, przełożyć na talerz i owinąć w folię aluminiową, żeby trzymały ciepło. 
Na tę samą patelnię wrzucić cebulę, pieczarki i cukinię. Smażyć, mieszając, około 5 minut. Dodać szczyptę tymianku i anchois, wlać bulion i śmietankę, wymieszać i zagotować. 1 łyżkę mąki rozmieszać w niewielkiej ilości zimnej wody, dodać do warzyw i dokładnie wymieszać. Gotować chwilę, aż sos się zagęści. Dodać oliwki i karczochy, zagrzać, delikatnie mieszając. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 
Kotlety polać warzywnym sosem i podawać. 






(na podstawie przepisu z książki P. Martina „Kuchnia doskonała dla każdego”)

Może zainteresuje Cię również

1 komentarze