Kotlety cielęce z mieszanymi warzywami
Sezon na cukinię w pełni, dlatego razem z Lejdi, Gin, Martynosią, Shinju, Panną Malwinną oraz Bartoldzikiem zmówiliśmy się na wspólne pichcenie z udziałem tego warzywa. Ja przygotowałam kotlety cielęce z warzywami, w skład których wchodzi także cukinia. Może nie gra tu ona pierwszej roli, ale znakomicie uzupełnia całość swoim delikatnym smakiem i strukturą. Taka potrawa to idealna propozycja na niedzielny obiad :)
KOTLETY CIELĘCE Z MIESZANYMI WARZYWAMI
- 4 kotlety cielęce z udźca,
- 3 łyżki mąki,
- 1 mała cukinia,
- 125g pieczarek,
- 1 cebula,
- 3 łyżki czarnych oliwek,
- 4 serca karczochów z puszki,
- 2 fileciki anchois,
- 1 szklanka mocnego bulionu wołowego,
- 4 łyżki śmietanki kremówki,
- sól i pieprz,
- świeży lub suszony tymianek,
- 2 łyżki oleju,
- 1 łyżka klarowanego masła
Cukinię pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić i pokroić na ćwiartki. Cebulę i anchois posiekać (osobno). Karczochy przekroić na połówki.
2 łyżki mąki wymieszać z ½ łyżeczki soli i ½ łyżeczki pieprzu. Mięso umyć, osuszyć i obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać masło i olej. Usmażyć kotlety z obu stron na złocisty kolor. Zdjąć z ognia, przełożyć na talerz i owinąć w folię aluminiową, żeby trzymały ciepło.
Na tę samą patelnię wrzucić cebulę, pieczarki i cukinię. Smażyć, mieszając, około 5 minut. Dodać szczyptę tymianku i anchois, wlać bulion i śmietankę, wymieszać i zagotować. 1 łyżkę mąki rozmieszać w niewielkiej ilości zimnej wody, dodać do warzyw i dokładnie wymieszać. Gotować chwilę, aż sos się zagęści. Dodać oliwki i karczochy, zagrzać, delikatnie mieszając. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Kotlety polać warzywnym sosem i podawać.
(na podstawie przepisu z książki P. Martina „Kuchnia doskonała dla każdego”)
1 komentarze
Wyjątkowo apetyczne danie :)
OdpowiedzUsuń