Gulasz z fasolki szparagowej z kiełbasą
Łatwa i w miarę szybka potrawka na bazie fasolki szparagowej i kiełbasy to świetna propozycja na niedrogi obiad w środku tygodnia. Warto przygotować ją właśnie teraz, kiedy fasolka i papryka są najtańsze. Idealnym dodatkiem do takiego „gulaszu” będą ziemniaki albo pieczywo :)
GULASZ Z FASOLKI SZPARAGOWEJ Z KIEŁBASĄ
(4 porcje)
- 500g żółtej fasolki szparagowej,
- 400g kiełbasy,
- 1 strąk czerwonej papryki,
- 1 strąk zielonej papryki,
- 1 strąk pomarańczowej papryki,
- 1 puszka krojonych pomidorów,
- ½ szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego,
- 2 łyżki oleju,
- 2 łyżki śmietany,
- 1 łyżka mąki,
- sól i pieprz,
- szczypta suszonego majeranku i tymianku,
- natka pietruszki
Cebulę posiekać. Papryki oczyścić i pokroić w paski.
W rondlu lub głębokiej patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i paprykę. Smażyć na średnim ogniu kilka minut, aż cebula się zeszkli. Dodać fasolkę i pomidory z puszki, wlać bulion, doprawić solą, pieprzem i ziołami. Dusić pod przykryciem około 10 minut.
Kiełbasę pokroić w plasterki i lekko podsmażyć na drugiej patelni, bez dodatku tłuszczu. Dodać do warzyw i dusić kolejne 10 minut.
Śmietanę rozmieszać z mąką i dodać do gulaszu, dokładnie wymieszać i gotować jeszcze krótką chwilę, aż sos się zagęści. W razie potrzeby jeszcze raz doprawić. Przed podaniem posypać natką pietruszki.
6 komentarze
Bardzo fajny gulasz i sposób na przemycenie warzyw miłośnikom kiełbasy:)
OdpowiedzUsuńOOO :) Juz wiem co jutro na obiad- mam nadmiar kielbasy i papryki :)))
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie dania - łatwe, szybkie i sycące:)
OdpowiedzUsuńnie było w przepisie zapisane ile dodać cebulki - dodałam dwie małe :)
OdpowiedzUsuńa przepis super :) prosty, szybki i smaczny :)
Dokładnie tak, 1 duża lub 2 małe :) już poprawiam :) cieszę się, że smakowało!
Usuńaż ślinka cieknie
OdpowiedzUsuń