Kurczak z papryką i pieczarkami
Jeśli na zrobienie obiadu macie dosłownie 20 minut, polecam Wam tą ekspresową wersję kurczaka z warzywami. Papryki i pieczarki kroi się w trymiga, nie wymagają one również długiego duszenia. Prostota i szybkość wykonania sprawia, że lubię od czasu do czasu wracać do tego przepisu :)
KURCZAK Z PAPRYKĄ I PIECZARKAMI
(4 porcje)
- 600g filetów z piersi kurczaka,
- 1 duża czerwona papryka,
- 1 duża zielona papryka,
- 300g pieczarek,
- 2 ząbki czosnku,
- 100ml śmietanki 18% do sosów (z kartonika),
- 150ml bulionu drobiowego,
- 1 łyżeczka mąki pszennej lub skrobi kukurydzianej,
- przyprawa złocista do kurczaka,
- zioła prowansalskie,
- sól i pieprz,
- olej do smażenia,
- natka pietruszki do posypania
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, doprawić przyprawą do kurczaka i odstawić. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w grubą kostkę. Pieczarki oczyścić i również pokroić w dość spore kawałki.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Wrzucić kurczaka i smażyć na dużym ogniu, aż się zrumieni. Wyjąć, zmniejszyć ogień, a na patelnię wrzucić obie papryki. Smażyć 2-3 minuty. Dodać pieczarki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć jeszcze 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Wlać śmietankę i bulion, doprawić ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Zagotować. Mąkę lub skrobię wymieszać z małą ilością zimnej wody i wlać do sosu. Gotować chwilę, mieszając. Dodać kurczaka i gotować jeszcze 1-2 minuty, aż sos nabierze odpowiedniej konsystencji. Na koniec posypać natką pietruszki.
0 komentarze