Obsługiwane przez usługę Blogger.

Pomidorowe skrzydełka marynowane w chili

By 10:07 , , , ,

Te wyraziste w smaku pieczone skrzydełka pieczone w mocno ostrym, pomidorowym sosie z pewnością przypadną do gustu miłośnikom pikanterii ;) Podobnie jak większość przepisów na pieczone skrzydełka, tak i tutaj potrawa ta praktycznie „robi się sama” i nie wymaga dużego nakładu pracy. 

 Photobucket 

POMIDOROWE SKRZYDEŁKA MARYNOWANE W CHILI 
(4 porcje) 
12-16 skrzydełek z kurczaka, 
4 sporej wielkości dojrzałe pomidory,
4 świeże papryczki chili, 
8 ząbków czosnku, 
1 duża cebula, 
1/3 szklanki octu z czerwonego wina, 
2 łyżeczki cukru, 
1 łyżeczka mielonego kuminu, 
2 łyżki oliwy, 
sól i pieprz 

Chili (bez pestek), czosnek, cebulę, ocet i kumin zmiksować na jednolitą masę. Na patelni rozgrzać oliwę, przełożyć przygotowaną masę, podgrzewać, mieszając aż stanie się aromatyczna. 
Pomidory obrać, usunąć pestki i zmiksować na gładki sos. Dodać do masy cebulowej na patelni, podgrzewać, nie przerywając mieszania, aż się zagotuje. Zmniejszyć płomień i dusić bez przykrycia, mieszając, ok. 20 minut, aż całość zgęstnieje. 
Posmarować skrzydełka połową sosu chili, odstawić do lodówki na 3 godziny. 
Rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Ułożyć skrzydełka w naczyniu do zapiekania. Piec około 30-40 minut. 
Podawać z pozostałym sosem chili.


(na podstawie przepisu z książki „Podróże kulinarne. Kuchnia meksykańska” z moimi zmianami) 


Hola Mexico 4

Może zainteresuje Cię również

4 komentarze

  1. skrzydełka na ostro , ciekawy przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie ! Moja mama robi skrzydełka po chińsku i też są fajnie ostre. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super! Rodzina zachwycona! Na pewno będzie powtórka i w szybkim terminie.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Pomidorowe?... Dziękuję za podzielenie się, przepis dodaję do wypróbowania. Może taka wersja zdetronizuje ulubiony w mojej rodzinie przepis na skrzydełka w coca-coli i sosie sojowym (tyleż smaczne, co niezbyt zdrowe).

    OdpowiedzUsuń