Pomidorowe skrzydełka marynowane w chili
Te wyraziste w smaku pieczone skrzydełka pieczone w mocno ostrym, pomidorowym sosie z pewnością przypadną do gustu miłośnikom pikanterii ;) Podobnie jak większość przepisów na pieczone skrzydełka, tak i tutaj potrawa ta praktycznie „robi się sama” i nie wymaga dużego nakładu pracy.
POMIDOROWE SKRZYDEŁKA MARYNOWANE W CHILI
(4 porcje)
12-16 skrzydełek z kurczaka,
4 sporej wielkości dojrzałe pomidory,
4 świeże papryczki chili,
8 ząbków czosnku,
1 duża cebula,
1/3 szklanki octu z czerwonego wina,
2 łyżeczki cukru,
1 łyżeczka mielonego kuminu,
2 łyżki oliwy,
sól i pieprz
Chili (bez pestek), czosnek, cebulę, ocet i kumin zmiksować na jednolitą masę. Na patelni rozgrzać oliwę, przełożyć przygotowaną masę, podgrzewać, mieszając aż stanie się aromatyczna.
Pomidory obrać, usunąć pestki i zmiksować na gładki sos. Dodać do masy cebulowej na patelni, podgrzewać, nie przerywając mieszania, aż się zagotuje. Zmniejszyć płomień i dusić bez przykrycia, mieszając, ok. 20 minut, aż całość zgęstnieje.
Posmarować skrzydełka połową sosu chili, odstawić do lodówki na 3 godziny.
Rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Ułożyć skrzydełka w naczyniu do zapiekania. Piec około 30-40 minut.
Podawać z pozostałym sosem chili.
(na podstawie przepisu z książki „Podróże kulinarne. Kuchnia meksykańska” z moimi zmianami)
4 komentarze
skrzydełka na ostro , ciekawy przepis:)
OdpowiedzUsuńPysznie ! Moja mama robi skrzydełka po chińsku i też są fajnie ostre. :)
OdpowiedzUsuńSuper! Rodzina zachwycona! Na pewno będzie powtórka i w szybkim terminie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Pomidorowe?... Dziękuję za podzielenie się, przepis dodaję do wypróbowania. Może taka wersja zdetronizuje ulubiony w mojej rodzinie przepis na skrzydełka w coca-coli i sosie sojowym (tyleż smaczne, co niezbyt zdrowe).
OdpowiedzUsuń