Gulasz z karkówki
Przepisów na rozmaite gulasze jest nieskończenie wiele. Warto pod ręką mieć taki jak ten – z prostych składników i nieskomplikowany w przygotowaniu. Z jego przygotowaniem powinien sobie poradzić każdy posiadacz głębokiej patelni lub garnka z grubym dnem ;)
Taki gulasz doskonale łączy się praktycznie z każdym dodatkiem – od kaszy, przez ziemniaki, na kopytkach skończywszy.
GULASZ Z KARKÓWKI
(4 porcje)
750g karkówki wieprzowej,
150g pieczarek,
1 duża cebula,
3 ząbki czosnku,
1 marchewka,
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
ok. 2 szklanki bulionu wołowego,
3 ziarna ziela angielskiego,
2 liście laurowe,
słodka i ostra mielona papryka,
szczypta tymianku,
sól i pieprz,
1 czubata łyżeczka mąki,
olej
Pieczarki oczyścić i pokroić. Cebulę obrać i posiekać, obraną marchewkę pokroić w plasterki.
Mięso pokroić w kostkę i obsmażyć partiami na niewielkiej ilości rozgrzanego w głębokiej patelni oleju. Wyjąć, a na patelnię wrzucić cebulę, pieczarki i marchewkę. Smażyć razem kilka minut, po czym dodać mięso. Wlać bulion, dodać koncentrat pomidorowy, ziele angielskie i liście laurowe. Dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około godzinę, aż mięso będzie miękkie. Doprawić do smaku papryką w proszku (słodką i ostrą), tymiankiem, solą i pieprzem.
Sos można dodatkowo zagęścić łyżeczką mąki rozmieszanej uprzednio w niewielkiej ilości zimnej wody. Nie jest to konieczne, zależy od preferencji, jak gęsty sos lubimy.
8 komentarze
mega apetycznie wygląda
OdpowiedzUsuńPyszne, dziś zrobiłam i bardzo nam smakowało :)
OdpowiedzUsuńBardzo dobry - zrobiłam dzisiaj z młodymi ziemniaczkami tylko zamiast bulionu dodałam wody. Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis. Dziś zrobiłam z kluskami śląskimi. Pycha.
OdpowiedzUsuńPrzepis wydaje się świetny. Jutro będę robił :). Brakuje czosnku w opisie, rozumiem, że dodawany wraz z cebulą? :) pozdrawiam i dzięki. ps. chyba jeszcze poszukam gdzieś przepisu na kopytka :).
OdpowiedzUsuńTak, czosnek wtedy co cebulę, już dopisuję. A przepis na kopytka np. tutaj: http://mirabelkowy.blogspot.com/2013/05/podsmazane-kopytka-z-sosem-paprykowym.html :)
UsuńRozumiem, że karkówka ma być wołowa?
OdpowiedzUsuńChodzi o najpopularniejszy rodzaj karkówki, czyli karkówkę wieprzową. Powinnam była to doprecyzować :)
UsuńOczywiście można ten gulasz przygotować na karkówce wołowej, trzeba tylko dłużej go dusić :)