Obsługiwane przez usługę Blogger.

Tortille z wołowiną, chili i kawą

By 10:15 , , ,

Na moim blogu pojawiło się już kilka przepisów na tortille, ale ten jest chyba najbardziej zaskakujący - a to z powodu doprawienia mięsa... kawą. Dla mnie, po stekach espresso nie była to nowość, niemniej połączenie to jest dość niecodzienne. I według mnie świetne! Kawa nadaje delikatnej i intrygującej nuty smakowej, absolutnie nie narzucającej się i nie tłumiącej smaku innych składników. Tak, to był naprawdę pyszny obiad :) 

Photobucket 

TORTILLE Z WOŁOWINĄ, CHILI I KAWĄ 
6 pszennych tortilli, 
500g mielonej wołowiny, 
1 puszka czerwonej fasoli, 
1 puszka krojonych pomidorów, 
1 cebula, 
2 ząbki czosnku, 
1 papryczka chili, 
150ml mocnej kawy, 
1 łyżka koncentratu pomidorowego, 
1 łyżka oleju, 
sól i pieprz, 
½ łyżeczki mielonego kuminu, 
sałata, 
kwaśna śmietana do podania (opcjonalnie) 

Na patelni rozgrzać olej, wrzucić posiekaną cebulę, a gdy się zeszkli, dodać drobno posiekane chili (bez pestek) i czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażyć jeszcze krótką chwilę. Dodać mięso i smażyć przez kolejne 3-4 minuty, aż zacznie brązowieć. Dodać pomidory z puszki, odcedzoną fasolę, koncentrat pomidorowy i kawę. Zagotować i odparowywać przez ok. 20 minut, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku solą, pieprzem i kuminem. 
Tortille kolejno zwilżyć wodą i krótko podgrzać z obu stron na suchej patelni, żeby zmiękły. Nałożyć sałatę i mięsny sos, opcjonalnie także śmietanę, zwinąć i od razu podawać. 


(na podstawie przepisu z bloga kabamaigi, z moimi małymi zmianami)


Może zainteresuje Cię również

2 komentarze

  1. To danie stworzone dla mnie- uwielbiam takie połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię tortille:) pycha:d

    OdpowiedzUsuń