Obsługiwane przez usługę Blogger.

Tort cappuccino

By 23:38

Bardzo smaczny, kawowo-czekoladowo-waniliowy tort, który upiekłam z okazji swoich urodzin. Odwrotnie niż w klasycznych tortach, cięższe, maślane ciasto przełożone jest lekkim, puszystym kremem. Tort spotkał się z dużym uznaniem i wszystkim smakował, mogę więc śmiało go polecić. 
Jego subtelny, kawowy smak idealnie komponuje się z kawą Jacobs Crema Gold.*


Photobucket 

TORT CAPPUCCINO
ciasto:
225g mąki,
4 jajka,
180g cukru,
1 łyżka cukru waniliowego,
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
100ml mleka,
150g masła

trufle:
125g gorzkiej czekolady,
3 łyżki śmietanki kremówki 30%,
1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej w proszku,
1 łyżka likieru kawowego,
kakao do obtoczenia

krem:
200g białej czekolady,
250g mascarpone,
250g śmietanki kremówki 30%,
1 łyżka kawy rozpuszczalnej w proszku

dodatkowo:
100g orzechów laskowych,
kakao do posypania

Ciasto: Masło stopić i przestudzić. Jaja zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Nadal ucierając, stopniowo wlewać masło. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i partiami dodawać do ciasta razem z mlekiem, delikatnie mieszając z łyżką. Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto i wyrównać powierzchnię. Piec w 180 stopniach przez około 45 minut, aż wbity patyczek będzie suchy. Ciasto wyjąć i ostudzić.

Trufle: Śmietankę, kawę i likier zagotować. Zdjąć z ognia, dodać posiekaną czekoladę i wymieszać, aż powstanie jednolita masa. Schłodzić w lodówce przez około godzinę. Po tym czasie z masy ulepić 12 kulek, obtoczyć je w kakao i włożyć do lodówki.

Masa: Białą czekoladę połamać i rozpuścić w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Ostudzić, po czym zmiksować z serkiem mascarpone i kawą. Osobno ubić schłodzoną kremówkę. Miksując na najniższych obrotach, do śmietanki dodawać po łyżce mascarpone z kawą i czekoladą, aż powstanie gładka, kawowa masa.

Wystudzone ciasto przekroić na pół, przełożyć masą, przykryć drugą częścią ciasta. Boki i górę obłożyć masą. Boki ciasta obkleić posiekanymi i podprażonymi na suchej patelni orzechami. Górę tortu posypać kakao i ozdobić truflami.
Tort schłodzić w lodówce.


(zainspirowane przepisem ze "Złotej Księgi Czekolady" z moimi zmianami)


Photobucket

 Photobucket

Przepis bierze udział w konkursie "Przepis na chwilę kawowej przyjemności". 

Przepis na chwilę kawowej przyjemności

Może zainteresuje Cię również

7 komentarze

  1. wygląda rewelacyjnie, pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam niedułgo urodziny a jeszcze nie wiem jaki tort zrobię ; p Może akurat na ten postawie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda fantastycznie :)
    Najlepsze życzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za propozycję, ale po pierwsze - jestem kobietą, a po drugie, nie widzę żadnych wymiernych korzyści dla mnie płynących z tej propozycji :)

      Usuń