Tort cappuccino
Bardzo smaczny, kawowo-czekoladowo-waniliowy tort, który upiekłam z okazji swoich urodzin. Odwrotnie niż w klasycznych tortach, cięższe, maślane ciasto przełożone jest lekkim, puszystym kremem. Tort spotkał się z dużym uznaniem i wszystkim smakował, mogę więc śmiało go polecić.
Jego subtelny, kawowy smak idealnie komponuje się z kawą Jacobs Crema Gold.*
TORT CAPPUCCINO
ciasto:
225g mąki,
4 jajka,
180g cukru,
1 łyżka cukru waniliowego,
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
100ml mleka,
150g masła
trufle:
125g gorzkiej czekolady,
3 łyżki śmietanki kremówki 30%,
1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej w proszku,
1 łyżka likieru kawowego,
kakao do obtoczenia
krem:
200g białej czekolady,
250g mascarpone,
250g śmietanki kremówki 30%,
1 łyżka kawy rozpuszczalnej w proszku
dodatkowo:
100g orzechów laskowych,
kakao do posypania
Ciasto: Masło stopić i przestudzić. Jaja zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Nadal ucierając, stopniowo wlewać masło. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i partiami dodawać do ciasta razem z mlekiem, delikatnie mieszając z łyżką. Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto i wyrównać powierzchnię. Piec w 180 stopniach przez około 45 minut, aż wbity patyczek będzie suchy. Ciasto wyjąć i ostudzić.
Trufle: Śmietankę, kawę i likier zagotować. Zdjąć z ognia, dodać posiekaną czekoladę i wymieszać, aż powstanie jednolita masa. Schłodzić w lodówce przez około godzinę. Po tym czasie z masy ulepić 12 kulek, obtoczyć je w kakao i włożyć do lodówki.
Masa: Białą czekoladę połamać i rozpuścić w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Ostudzić, po czym zmiksować z serkiem mascarpone i kawą. Osobno ubić schłodzoną kremówkę. Miksując na najniższych obrotach, do śmietanki dodawać po łyżce mascarpone z kawą i czekoladą, aż powstanie gładka, kawowa masa.
Wystudzone ciasto przekroić na pół, przełożyć masą, przykryć drugą częścią ciasta. Boki i górę obłożyć masą. Boki ciasta obkleić posiekanymi i podprażonymi na suchej patelni orzechami. Górę tortu posypać kakao i ozdobić truflami.
Tort schłodzić w lodówce.
(zainspirowane przepisem ze "Złotej Księgi Czekolady" z moimi zmianami)
7 komentarze
pięknie wygląda:)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się w nim wszystko!
OdpowiedzUsuńwygląda rewelacyjnie, pycha:)
OdpowiedzUsuńMam niedułgo urodziny a jeszcze nie wiem jaki tort zrobię ; p Może akurat na ten postawie :)
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńNajlepsze życzenia :)
Dziękuję za propozycję, ale po pierwsze - jestem kobietą, a po drugie, nie widzę żadnych wymiernych korzyści dla mnie płynących z tej propozycji :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis! Nie mogę się doczekać przygotowania go. :)
OdpowiedzUsuń