Łosoś miodowy
Smaczny i aromatyczny łosoś o słodkawej, deliaktnie chrupiącej skórce i miękkim wnętrzu. Na pewno posmakuje wszystkim fanom tej ryby :) Przepis jest naprawdę bardzo łatwy i zdecydowanie warto go wypróbować :)
ŁOSOŚ MIODOWY
(2 porcje)
2 dzwonka łososia (lub kawałki filetu),
1 łyżka miodu,
1 łyżka oliwy,
1 łyżeczka soku z cytryny,
1-2 ząbki czosnku,
szczypta suszonego tymianku,
sól i pieprz,
ćwiartki cytryny do podania
W miseczce wymieszać miód, oliwę i sok z cytryny. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, tymianek oraz sól i pieprz. Powstała marynatą natrzeć łososia i włożyć do lodówki na godzinę.
Po tym czasie łososia upiec na grillu lub usmażyć na delikatnie natłuszczonej patelni grillowej.
Podawać z ćwiartkami cytryny.
(na podstawie przepisu od magis)
4 komentarze
Pysznie się prezentuje pan łosoś! :)
OdpowiedzUsuńTen pyszny losos znalazl sie dzisiaj na talezu, z ciepla salatka z mlodych ziemniakow i fasolki szparagowej z musztardowo-koperkowym dresingiem :)
OdpowiedzUsuńHej, jak długo się smaży takiego łososia na patelni grillowej?
OdpowiedzUsuńPo ok. 5 minut z każdej strony, zależy to oczywiście od grubości dzwonka (lub filetu) i mocy palnika. Najlepiej smażyć na niezbyt dużym ogniu, tak by łosoś doszedł w środku zanim wierzch zbytnio się przyrumieni.
Usuń