Obsługiwane przez usługę Blogger.

Cytrynowe eskalopki z grillowanymi szparagami

By 19:00 , ,

Od kilku lat szparagi pojawiają się w moim majowym menu , nie mogło ich więc zabraknąć także teraz :) Jest to tak eleganckie warzywo, że nawet podane w tak prostej formie jak grillowane, uświetnią każdą potrawę i uczynią z niej wyjątkowo wykwintne danie. Toteż na niedzielny obiad przygotowałam schabowe eskalopki w sosie cytrynowym i właśnie grillowane szparagi. Według mnie połączenie idealne, ponieważ cytrynowy sos z eskalopek doskonale współgrał ze szparagami i podkreślał ich smak :) 

A inne rarytasy z wykorzystaniem szparagów – w ramach wspólnego gotowania – przygotowały Zuzia, Justinka, Martynosia, Mopsik i Shinju :)

 

CYTRYNOWE ESKALOPKI Z GRILLOWANYMI SZPARAGAMI 
(2 porcje) 
4 cienkie plastry schabu (po ok. 80-100g każdy), 
10-12 szt. szparagów (zielone i białe pół na pół lub tylko zielone), 
1 cytryna, oliwa, 
1 łyżka masła, 
1 łyżeczka mąki, 
1/3 szklanki lekkiego rosołu, 
sól i pieprz 

Cytrynę wyszorować, odciąć 2 plastry. Z tego co zostało zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. 
Plastry mięsa umyć, osuszyć i lekko rozbić. Oprószyć solą i pieprzem, dodać sok i skórkę z cytryny oraz 2 łyżki oliwy. Odstawić na godzinę do lodówki.
Szparagi obrać, odciąć zdrewniałe końcówki. W garnku zagotować wodę z dodatkiem soli i szczypty cukru, wrzucić szparagi i gotować ok. 3-5 minut, aż będą al dente. Wyjąć. 
Na patelni rozgrzać masło i odrobinę oliwy. Eskalopki wyjąć z marynaty i smażyć po ok. 1 minucie z każdej strony, aż będą złociste. Przełożyć na talerz i przykryć folią aluminiową, żeby trzymały ciepło. 
Na tę samą patelnię dodać mąkę i króciutko przesmażyć, mieszając trzepaczką. Cały czas mieszając, wlać bulion i resztki marynaty. Gotować kilka minut, aż sos nabierze odpowiedniej konsystencji. Doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru. 
Rozgrzaną patelnię grillową posmarować niewielką ilością oliwy. Ułożyć szparagi i zrumienić z obu stron. Oprószyć solą i pieprzem. 
Eskalopki podawać ze szparagami i cytrynowym sosem. 


(inspirowane przepisem z magazynu "To jest pyszne" 2/2012 z moimi zmianami)


 Szparagi

Może zainteresuje Cię również

6 komentarze

  1. Z tym cytrynowym sosikiem, to danie musiało być bardzo smaczne. Fajnie, że użyłaś także białych szparagów, ja je traktuję nieco po macoszemu, muszę poświęcić im więcej czasu i miejsca na blogu ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Danie jest zjawiskowe i wspaniale wygląda, a i smakować musi nieziemsko. Lubię wszystkie szparagowe propozycje!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam grillowane szparagi! Dziękuję za pierwsze spotkanie w wirtualnej kuchni:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Brzmi doskonale. Cytryna i szparagi bardzo mi do siebie pasują. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo smacznie i wiosennie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny pomysł! Na pewno skorzystam.

    OdpowiedzUsuń