Obsługiwane przez usługę Blogger.

Concorde

By 00:00 ,

Concorde to elegancki i wyrafinowany deser na wyjątkowe okazje. Przypadnie do gustu wszystkim czekoholikom, ponieważ składa się z kruchych czekoladowych bez przełożonych aksamitnym czekoladowym musem. Takie połączenie wręcz zniewala :)
Powiedzmy sobie szczerze: deser jest dość czasochłonny, ale efekt końcowy robi wrażenie. Wbrew pozorom nie jest jednak szczególnie trudny do zrobienia, o ile pieczenie bez nie jest dla nas jakąś totalną nowością. 
Tak wyjątkowy deser idealnie komponuje się z filiżanką kawy Jacobs Crema Gold.* 

 

CONCORDE 
(3 porcje) 
beza: 
3 białka jaj, 
200g cukru pudru, 
30g kakao w proszku 

mus czekoladowy: 
2 jaja, 
100g gorzkiej czekolady, 
100g masła, 
1 czubata łyżka cukru pudru, 
1 łyżka likieru kawowego 

+ cukier puder do posypania 


Przygotować bezę: Białka ubić na sztywną pianę. Nadal ucierając, stopniowo dodawać po trochę cukru pudru aż do jego wyczerpania. Piana powinna być gęsta i lśniąca. Przesiać kakao i delikatnie wmieszać go do piany. Szeroką blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Pianę przełożyć do worka cukierniczego z okrągłym otworem. Wycisnąć na papier 9 kółek o średnicy około 7cm. Z reszty piany wycisnąć paski na całą długość blachy. 
Bezę piec w 100 stopniach przez 2 godziny. Drzwiczki piekarnika powinny być lekko uchylone, najlepiej włożyć w nie trzonek drewnianej łyżki. 
Upieczone bezy wyjąć z piekarnika i zostawić do całkowitego wystudzenia. 

W tym czasie przygotować krem: Połamana czekoladę i kawałki masła włożyć do miski. Miskę umieścić nad rondlem z gotująca się wodą. Rozpuścić, cały czas mieszając, aż powstanie jednolita masa. Zostawić do przestudzenia. 
Jaja umyć i sparzyć, żółtka oddzielić od białek. Żółtka wymieszać z masą czekoladową. Biała ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do masy czekoladowej stopniowo dodawać po łyżce piany, delikatnie mieszając trzepaczką, aż powstanie jednolity mus.

Jeden krążek bezowy posmarować musem, przykryć drugim krążkiem, posmarować musem i nałożyć trzeci krążek. Boki i górę posmarować musem. Długie kawałki bezy połamać i obkleić nimi deser, tworząc dowolny wzór. 
Całość delikatnie oprószyć deser cukrem pudrem. 

Deser wstawić do lodówki na kilka godzin lub nawet na całą noc, aby poszczególne warstwy się "przegryzły".
 


(zainspirowane przepisem ze „Złotej Księgi Czekolady” z moimi zmianami) 


* Przepis bierze udział w konkursie „Przepis na chwilę kawowej przyjemności”.

Przepis na chwilę kawowej przyjemności

Może zainteresuje Cię również

6 komentarze