Obsługiwane przez usługę Blogger.

Skrzydełka Buffalo

By 19:00 , , , ,

Przekąska ta ma swój początek w nowojorskim Anchor Bar, prowadzonym przez Teresę i Franka Bellissimo. Skrzydełka kurczaka w słodko-pikantnym sosie przygotowała Teresa dla syna i jego kolegów, którzy przyszli z wizytą do baru. Skrzydełka natychmiast stały się hitem i szybko weszły do stałej oferty. 
Obecnie skrzydełka te popularne są niemal w całych Stanach Zjednoczonych, tak więc istnieje wiele sposobów ich przyrządzania. Ponoć jest to nr 1 podczas Super Bowl, największego sportowego wydarzenia w USA. 
Oryginalne skrzydełka są smażone na głębokim tłuszczu, ale równie popularne są pieczone i grillowane. Ja wybrałam metodę piekarnikową, stosując się do wskazówek z tej strony. Może nie jest to najbardziej oryginalno-ortodoksyjny przepis, ale konwencja została zachowana, a skrzydełka smakują wybornie :) 
Do wspólnego biesiadowania przy skrzydełkach dołączyli się także Wojciech, Panna Malwinna i Shinju :)






SKRZYDEŁKA BUFFALO
(2 porcje)
ok. 600g skrzydełek (9-10 sztuk),
3 ząbki czosnku,
3-4 łyżki oliwy,
słodka i ostra papryka w proszku,
sól

sos:
2 łyżki masła, 
1 łyżka miodu, 
1 płaska łyżka brązowego cukru, 
1 łyżka sosu tabasco, 
2 łyżki ketchupu, 
1 czubata łyżeczka słodkiej papryki w proszku, 
1 łyżeczka octu winnego, 
1 mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, 
sól i pieprz 


Skrzydełka umyć, osuszyć, przekroić na 3 części. Końcówki odrzucić, a środkowe i najgrubsze części natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sporą szczyptą soli, ostrą i słodką papryką w proszku (ilość wg uznania) i oliwą. Odstawić do zamarynowania na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. 
Piekarnik rozgrzać do temp. 150 stopni. Skrzydełka wraz z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec około 40 minut. 
Po tym czasie przełożyć skrzydełka na ruszt lub natłuszczoną blaszkę, a temperaturę ustawić na 180 stopni, najlepiej z funkcję grilla. Piec jeszcze 30 minut, w połowie czasu przewracając. 
W tym czasie przygotować sos: w rondlu stopić masło, dodać wszystkie pozostałe składniki, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Zagotować i dokładnie wymieszać. 
Gdy skrzydełka będą już odpowiednio zarumienione, wyjąć je z piekarnika, włożyć do miski, zalać sosem, przykryć i potrząsnąć, aby dobrze pokryły się sosem. 

Podawać z dipem z niebieskiego sera, sosem BBQ, dodatkowo można podać pokrojone w słupki warzywa (seler naciowy, marchew, ogórek). 


DIP Z NIEBIESKIEGO SERA 
50-60g sera z niebieską pleśnią, 
4 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18%, 
1 łyżka majonezu, 
odrobina soku z cytryny, 
sól i pieprz

Ser rozetrzeć widelcem w misce, dodając pozostałe składniki. Dokładnie wymieszać.  Sos nie musi mieć jednolitej konsystencji.

Może zainteresuje Cię również

6 komentarze

  1. Mi tutaj sos bbq jakoś nie pasował, ale za to ten serowy jest świetny. Nie spodziewałam się, że będzie tak dobry :) Dzięki za wspólne gotowanie.

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają wspaniale:) chrupnęło by się takie skrzydełko;)

    OdpowiedzUsuń
  3. http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/kurczak/skrzydelka_buffalo/przepis.html śmierdzą mi te skrzydełka plagiatem, razem z sosem serowym i warzywami w słupkach.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Drogi Anonimie, jeżeli odczuwasz nieprzyjemny zapach, to radę rozejrzeć się dookoła siebie. W notce podałam źródło inspiracji, a skrzydełka buffalo to jeden z najbardziej znanych przepisów na skrzydełka na świecie i PRAWIE ZAWSZE podaje się go w towarzystwie sosu serowego i warzyw w słupkach. Nie wymyśliłam sobie tego ani ja, ani Asia z KS. Twoje insynuacje mają tyle sensu, co sugestia, że podanie zupy pomidorowej z ryżem również "śmierdzi plagiatem".

      Usuń
  4. Dziś jedliśmy, pycha!
    Dzięki za przepis, chyba w najbliższym czasie zrobię te skrzydełka ponownie :)

    Anka

    OdpowiedzUsuń