Skrzydełka Buffalo
Przekąska ta ma swój początek w nowojorskim Anchor Bar, prowadzonym przez Teresę i Franka Bellissimo. Skrzydełka kurczaka w słodko-pikantnym sosie przygotowała Teresa dla syna i jego kolegów, którzy przyszli z wizytą do baru. Skrzydełka natychmiast stały się hitem i szybko weszły do stałej oferty.
Obecnie skrzydełka te popularne są niemal w całych Stanach Zjednoczonych, tak więc istnieje wiele sposobów ich przyrządzania. Ponoć jest to nr 1 podczas Super Bowl, największego sportowego wydarzenia w USA.
Oryginalne skrzydełka są smażone na głębokim tłuszczu, ale równie popularne są pieczone i grillowane. Ja wybrałam metodę piekarnikową, stosując się do wskazówek z tej strony. Może nie jest to najbardziej oryginalno-ortodoksyjny przepis, ale konwencja została zachowana, a skrzydełka smakują wybornie :)
Do wspólnego biesiadowania przy skrzydełkach dołączyli się także Wojciech, Panna Malwinna i Shinju :)
SKRZYDEŁKA BUFFALO
(2 porcje)
ok. 600g skrzydełek (9-10 sztuk),
3 ząbki czosnku,
3-4 łyżki oliwy,
słodka i ostra papryka w proszku,
sól
sos:
2 łyżki masła,
1 łyżka miodu,
1 płaska łyżka brązowego cukru,
1 łyżka sosu tabasco,
2 łyżki ketchupu,
1 czubata łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
1 łyżeczka octu winnego,
1 mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,
sól i pieprz
Skrzydełka umyć, osuszyć, przekroić na 3 części. Końcówki odrzucić, a środkowe i najgrubsze części natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sporą szczyptą soli, ostrą i słodką papryką w proszku (ilość wg uznania) i oliwą. Odstawić do zamarynowania na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Piekarnik rozgrzać do temp. 150 stopni. Skrzydełka wraz z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec około 40 minut.
Po tym czasie przełożyć skrzydełka na ruszt lub natłuszczoną blaszkę, a temperaturę ustawić na 180 stopni, najlepiej z funkcję grilla. Piec jeszcze 30 minut, w połowie czasu przewracając.
W tym czasie przygotować sos: w rondlu stopić masło, dodać wszystkie pozostałe składniki, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Zagotować i dokładnie wymieszać.
Gdy skrzydełka będą już odpowiednio zarumienione, wyjąć je z piekarnika, włożyć do miski, zalać sosem, przykryć i potrząsnąć, aby dobrze pokryły się sosem.
Podawać z dipem z niebieskiego sera, sosem BBQ, dodatkowo można podać pokrojone w słupki warzywa (seler naciowy, marchew, ogórek).
DIP Z NIEBIESKIEGO SERA
50-60g sera z niebieską pleśnią,
4 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18%,
1 łyżka majonezu,
odrobina soku z cytryny,
sól i pieprz
Ser rozetrzeć widelcem w misce, dodając pozostałe składniki. Dokładnie wymieszać. Sos nie musi mieć jednolitej konsystencji.
6 komentarze
Mi tutaj sos bbq jakoś nie pasował, ale za to ten serowy jest świetny. Nie spodziewałam się, że będzie tak dobry :) Dzięki za wspólne gotowanie.
OdpowiedzUsuńNam też serowy bardziej smakował :)
Usuńwyglądają wspaniale:) chrupnęło by się takie skrzydełko;)
OdpowiedzUsuńhttp://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/kurczak/skrzydelka_buffalo/przepis.html śmierdzą mi te skrzydełka plagiatem, razem z sosem serowym i warzywami w słupkach.
OdpowiedzUsuńDrogi Anonimie, jeżeli odczuwasz nieprzyjemny zapach, to radę rozejrzeć się dookoła siebie. W notce podałam źródło inspiracji, a skrzydełka buffalo to jeden z najbardziej znanych przepisów na skrzydełka na świecie i PRAWIE ZAWSZE podaje się go w towarzystwie sosu serowego i warzyw w słupkach. Nie wymyśliłam sobie tego ani ja, ani Asia z KS. Twoje insynuacje mają tyle sensu, co sugestia, że podanie zupy pomidorowej z ryżem również "śmierdzi plagiatem".
UsuńDziś jedliśmy, pycha!
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis, chyba w najbliższym czasie zrobię te skrzydełka ponownie :)
Anka