Curry z kurczaka z żurawiną i orzechami nerkowca
Ten przepis to taki trochę fusion, po w indyjskich potrawach żurawina raczej się nie pojawia ;) Mimo to jej dodatek stanowi bardzo ciekawy akcent. Słodko-kwaśne owoce doskonale komponują się z aromatycznym, jogurtowym sosem. Całość wzbogacają chrupiące orzechy nerkowca. Pycha!
CURRY Z KURCZAKA Z ŻURAWINĄ I ORZECHAMI NERKOWCA
(2 porcje)
2 filety z piersi kurczaka,
1 nieduża czerwona cebula,
1 ząbek czosnku,
1 łyżeczka świeżo startego imbiru,
1 solidna łyżeczka pasty tikka,
2 łyżki orzechów nerkowca,
1 łyżka suszonej żurawiny,
1 łyżka mielonych migdałów,
100g gęstego jogurtu (najlepiej typu greckiego),
½ łyżeczki kurkumy,
2 łyżki oleju,
sól i pieprz,
świeża kolendra do dekoracji
Orzechy nerkowca uprażyć na suchej patelni i odłożyć na bok.
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso ze wszystkich stron na rumiano. Kurczaka odłożyć na bok, a na patelnię wrzucić drobno posiekaną cebulę. Smażyć chwilę na niedużym ogniu, aż cebula się zeszkli. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, starty imbir, pastę tikka i kurkumę. Smażyć jeszcze przez około minutę. Dodać mięso i wlać ok. 1/3 szklanki wody. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Gotować 5 minut. Dodać mielone migdały i jogurt, lekko podgrzać. Na koniec dodać żurawinę i orzechy nerkowca (część można zostawić do posypania wierzchu).
Tuż przed podaniem posypać potrawę świeżą kolendrą.
Podawać z ryżem.
10 komentarze
pycha:d
OdpowiedzUsuńI orzechy nerkowca.... jak dla mnie super!!
OdpowiedzUsuńCurry z żurawiną ... mmm coś niesamowitego :)
OdpowiedzUsuńcurry z żurawiną już u mnie gościło:) coś pysznego!
OdpowiedzUsuńTakie cudo z pewnością by mi zasmakowało :) Lubię takie nietypowe połączenia :)
OdpowiedzUsuńTo danie idealnie trafia w mój gust! Coś podobnego już robiłam ale bez żurawiny i migdałów - muszę wypróbować. Dziękuję za dodanie przepisu do mojej akcji kulinarnej! Pozdrawiam z Doliny smaków!
OdpowiedzUsuńUwielbiam curry! Mogę takiego kurczaka jeść codziennie :)
OdpowiedzUsuńMam pytanie, czy po dodaniu jogurtu do wrzącego dania nie zważył się?
OdpowiedzUsuńJogurt ma tendencję ku temu niestety, dlatego trzeba uważać, by po dodaniu go, nie zagotować potrawy. Mnie się tu akurat nie zwarzył ;)
UsuńZrobiłam to danie z pastą tikka według Twojego przepisu, wyszło wyśmienite! To moje pierwsze danie w stylu indyjskim i jestem pewna, że nie ostatnie.
OdpowiedzUsuń