Quinoa z kurczakiem, cukinią i żurawiną
Pierwsze podejście do quinoa było całkiem udane, ale drugie smakowało nam jeszcze bardziej. Kwaskowata żurawina dodała potrawie wyrazistości, a grillowany kurczak uczynił danie bardziej pożywnym :)
QUINOA Z KURCZAKIEM, CUKINIĄ I ŻURAWINĄ
(2 porcje)
100g komosy ryżowej (quinoa),
2 filety z kurczaka,
1 średnia cukinia lub 2 małe,
2 łyżki suszonej żurawiny,
2 łyżeczki sezamu,
2 łyżki posiekanych ziół (np. bazylia, oregano, mięta, natka pietruszki)
szczypta ziół prowansalskich,
2 łyżki oliwy,
dowolna przyprawa do kurczaka,
sól i pieprz
Quinoa dokładnie wypłukać na sitku i ugotować wg przepisu na opakowaniu, pod koniec dodając żurawinę.
Sezam uprażyć na suchej patelni i odłożyć.
Cukinię pokroić w cienkie półplasterki i podsmażyć na łyżce oliwy, aż zmiękną.
Kurczaka pokroić wzdłuż na długie paski, dowolnie przyprawić, posmarować pozostałą oliwą i usmażyć na patelni, najlepiej grillowej, już bez dodatku tłuszczu. Po usmażeniu pokroić na kawałki
Do ugotowanej quinoa dodać cukinię i posiekane ziola, doprawić solą i pieprzem. Kurczaka ułożyć obok na talerzu lub wymieszać z quinoa. Na koniec posypać sezamem.
(zainspirowane przepisem z blogu agi-aa)
2 komentarze
Smakowite połączenie Mirabelko. :)
OdpowiedzUsuńquinoa wygląda jak perełki :) ponadto bardzo smacznie skomponowane danie.
OdpowiedzUsuń