Zupa włoska ze szparagami i świeżymi pomidorami
Ciekawy pomysł na lekką, typowo letnią zupę z dodatkiem świeżych pomidorów. Zupa jest dość szybka do przygotowania i niezbyt sycąca, dlatego świetnie nadaje się do podania przed większym daniem głównym. Warto spróbować :)
ZUPA WŁOSKA ZE SZPARAGAMI I ŚWIEŻYMI POMIDORAMI
(2 porcje)
- ½ pęczka białych szparagów,
- 1 średni dojrzały pomidor,
- 500ml bulionu warzywnego,
- 100ml śmietanki kremówki,
- sól i pieprz,
- odrobina gałki muszkatołowej,
- świeża bazylia
Szparagi umyć, obrać, odciąć zdrewniałe końce. Obierki i końcówki wrzucić do garnka z bulionem i gotować pod przykryciem ok. 15 minut. Następnie bulion odcedzić, a obierki i końcówki wyrzucić.
Obrane szparagi pokroić na kawałki. Bulion ponownie zagotować, wrzucić szparagi i gotować ok. 10 minut.
W tym czasie pomidora sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i drobno pokroić. Wymieszać z solą, pieprzem i kilkoma listkami bazylii.
Zupę zdjąć z ognia, wlać śmietankę, doprawić solą, pieprzem i gałką. Rozlać na talerze. Do każdej porcji nałożyć trochę pomidorów i ozdobić listkami bazylii.
(przepis pochodzi z gazety "Moje Gotowanie" 5/2011)
7 komentarze
Mmm, musi być pyszna :)
OdpowiedzUsuńMam pół pęczka zielonych szparagów - jutro sprawdzę jak zupa będzie smakowała w takiej wersji.
OdpowiedzUsuńTa wygląda niesamowicie zachęcająco!
Tylko pamiętaj, że zielone szparagi gotują się krócej niż białe :)
UsuńRobię identycznie bo przepis mam z tego samego źródła. Jest przepyszna!
OdpowiedzUsuńpodoba mi się :] nigdy takiej nie jadłam, ale skuszę się z chęcią.
OdpowiedzUsuńbardzo apteycznie wygląda i jest idealna na upał. nawet jako chłodnik by się nadawała!
Ale mi narobiłaś ochoty :) Już wiem co zrobię w tym tygodniu na obiad ;) Ja lubię jeszcze dodać troszkę soku z cytryny, ale kto co lubi :) Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować tej zupy! Koniecznie!
OdpowiedzUsuń