Obsługiwane przez usługę Blogger.

Zupa włoska ze szparagami i świeżymi pomidorami

By 12:28 , , ,

Ciekawy pomysł na lekką, typowo letnią zupę z dodatkiem świeżych pomidorów. Zupa jest dość szybka do przygotowania i niezbyt sycąca, dlatego świetnie nadaje się do podania przed większym daniem głównym. Warto spróbować :) 

 

ZUPA WŁOSKA ZE SZPARAGAMI I ŚWIEŻYMI POMIDORAMI
(2 porcje) 
  • ½ pęczka białych szparagów, 
  • 1 średni dojrzały pomidor, 
  • 500ml bulionu warzywnego, 
  • 100ml śmietanki kremówki, 
  • sól i pieprz, 
  • odrobina gałki muszkatołowej, 
  • świeża bazylia 

Szparagi umyć, obrać, odciąć zdrewniałe końce. Obierki i końcówki wrzucić do garnka z bulionem i gotować pod przykryciem ok. 15 minut. Następnie bulion odcedzić, a obierki i końcówki wyrzucić. 
Obrane szparagi pokroić na kawałki. Bulion ponownie zagotować, wrzucić szparagi i gotować ok. 10 minut. 
W tym czasie pomidora sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i drobno pokroić. Wymieszać z solą, pieprzem i kilkoma listkami bazylii. 
Zupę zdjąć z ognia, wlać śmietankę, doprawić solą, pieprzem i gałką. Rozlać na talerze. Do każdej porcji nałożyć trochę pomidorów i ozdobić listkami bazylii. 


(przepis pochodzi z gazety "Moje Gotowanie" 5/2011)

Może zainteresuje Cię również

7 komentarze

  1. Mam pół pęczka zielonych szparagów - jutro sprawdzę jak zupa będzie smakowała w takiej wersji.
    Ta wygląda niesamowicie zachęcająco!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tylko pamiętaj, że zielone szparagi gotują się krócej niż białe :)

      Usuń
  2. Robię identycznie bo przepis mam z tego samego źródła. Jest przepyszna!

    OdpowiedzUsuń
  3. podoba mi się :] nigdy takiej nie jadłam, ale skuszę się z chęcią.
    bardzo apteycznie wygląda i jest idealna na upał. nawet jako chłodnik by się nadawała!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale mi narobiłaś ochoty :) Już wiem co zrobię w tym tygodniu na obiad ;) Ja lubię jeszcze dodać troszkę soku z cytryny, ale kto co lubi :) Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę spróbować tej zupy! Koniecznie!

    OdpowiedzUsuń