Sałatka ze szparagami i truskawkami
...czyli kwintesencja czerwca na talerzu! Krajowe truskawki już się pojawiły, a szparagi jeszcze można nabyć – tak więc jest to idealna pora, by przygotować lekką sałatkę z tych składników. :)
SAŁATKA ZE SZPARAGAMI I TRUSKAWKAMI
(1 porcja)
- 1 garść rukoli,
- 8 szt. cienkich białych szparagów (lub 3-4 grube),
- garść truskawek,
- 1 łyżka oliwy,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 1 łyżeczka miodu,
- kilka kropli sosu balsamico,
- sól i pieprz
Szparagi obrać, odciąć zdrewniałe końce. Przeciąć na pół, a następnie pokroić na 2-3 kawałki. Truskawki oczyścić i pokroić na połówki (większe na ćwiartki).
Na patelni rozgrzać oliwę. Podsmażyć na niej szparagi przez 2-3 minuty. Dodać miód i smażyć, mieszając, kolejne 2-3 minuty (albo dłużej, jeśli szparagi są grube). Dodać sok z cytryny, sól, pieprz i wymieszać.
Rukolę umyć, osuszyć i ułożyć na talerzu. Dodać truskawki i szparagi. Na koniec skropić sosem balsamico.
(inspiracja: magazyn "To jest pyszne" 2/2011)
4 komentarze
Mniam, pyszna sałatka!:)
OdpowiedzUsuńznakomita sałatka!
OdpowiedzUsuńZrobione - wyszło znakomicie. Dzięki!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało :)
Usuń