Obsługiwane przez usługę Blogger.

Pierogi z młodą marchewką

By 10:00 , , ,

Dość oryginalny i nietypowy przepis na pierogi – a więc coś dla mnie :P Od początku wiedziałam, że prędzej czy później wypróbuję ten przepis. Koniec końców czekał sobie dość długo (jakieś 2 lata...) na wypróbowanie. Pierogi okazały się bardzo smaczne. Nie da się ukryć, że w smaku dość nietypowe... Ale marchewka w połączeniu z rodzynkami, rumem, czekoladą i bitą śmietaną jest smakuje naprawdę fajnie ;) 

Pomysł podpatrzyłam w książce „Pierogi świata” H. Szymanderskiej, ale trochę zmodyfikowałam przepis (m.in. mój przepis na ciasto). 

 

 PIEROGI Z MŁODĄ MARCHEWKĄ 
(4 porcje) 
  • 350g mąki pszennej, 
  •  50g mąki ziemniaczanej, 
  •  szczypta proszku do pieczenia, 
  • ok. 50ml wrzątku, 
  • 100ml maślanki, 
  •  500g marchewki, 
  • 100g rodzynek, 
  • 3-4 łyżki rumu, 
  • 2-3 łyżki cukru, 
  • szczypta cynamonu,
  • 1 surowe żółtko, 
  • 2 łyżki masła, 
  • 1 łyżka soku z cytryny, 
  • 250ml śmietanki kremówki, 
  • 2 łyżki cukru pudru, 
  • 4 łyżki startej gorzkiej lub mlecznej czekolady 

Obie mąki wymieszać razem z proszkiem do pieczenia i przesiać na stolnicę. Wlać wrzątek i lekko przemieszać, żeby część mąki się zaparzyła. Wlać maślankę i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić na 30 minut, aby „odpoczęło”. 
W tym czasie przygotować farsz: Rodzynki zalać rumem i włożyć na minutę do mikrofalówki albo podgrzać na kuchence, żeby szybciej napęczniały. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. W rondelku stopić masło, wrzucić marchewkę, dodać sok z cytryny i cukier, przez chwilę smażyć, mieszając. Dodać 2 łyżki śmietanki i dusić na małym ogniu 5-7 minut. Zdjąć z ognia, dodać namoczone i odsączone rodzynki, cynamon, surowe żółtko i wymieszać. 
Ciasto cienko rozwałkować. Szeroką szklanką wykrawać kółka, kłaść po łyżeczce farszu i sklejać pierogi. W dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę. Partiami gotować pierogi na małym ogniu, przez ok. 2-3 minuty od chwili wypłynięcia. 
Pozostałą śmietankę ubić, dodając pod koniec cukier puder. 
Pierogi podawać z bitą śmietaną, posypane czekoladą.

Może zainteresuje Cię również

4 komentarze

  1. Toż to smak nad smaki-taki farsz mogłabym jeść bez końca:)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny pomysł na pierogi:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zaciekawiłaś mnie nimi. Kocham pierogi i marchewkę;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dość interesujące zestawienie. Koniecznie do wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń