Spanakopita
Spanakopita to grecki placek z ciasta filo, nadziewany szpinakiem i serem feta. Przeważnie pieczony jest w jednej dużej formie, jednak można też piec jego mniejsze wersje w kształcie trójkątnych pierożków albo ślimaków.
Ciasto filo jest cudnie chrupiące i pyszne, dlatego spanakopity najlepiej podawać na ciepło. Po wystygnięciu przejmują niestety wilgoć z nadzienia. Wystarczy je jednak ponownie odgrzać w piekarniku, by odzyskały chrupkość. Pyszności
SPANAKOPITA
- 6 płatów ciasta filo (o wymiarach ok. 30 x 40 cm),
- 2 pęczki szpinaku,
- 200g sera feta,
- 1 ząbek czosnku,
- sól i pieprz,
- ok. 1/3 kostki masła,
- odrobina mąki do podsypania
Ciasto filo rozmrozić.
Szpinak oczyścić, włożyć do rondla, zalać wrzątkiem i odstawić na 3-4 minuty. Po tym czasie odcedzić i dokładnie odcisnąć z wody. Drobno pokroić i włożyć do miski. Dodać pokruszony ser feta, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz do smaku (soli mało lub wcale, bo feta jest już słona). Dokładnie wymieszać.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.
Masło stopić. Na podsypanym mąką blacie ułożyć 1 płat ciasta filo szerszym bokiem do siebie i posmarować go stopionym masłem. Przykryć drugim płatem ciasta i również posmarować go masłem (pozostałe płaty ciasta przykryć ściereczką, aby nie wyschły).
Następnie płaty podzielić na 4 pasy, wzdłuż krótszego boku, o szerokości ok. 10 cm. Na jednym końcu ułożyć trochę nadzienia, a następnie składać po skosie w trójkąt, jak na obrazkach. Gotowe, trójkątne pierożki również posmarować z wierzchu masłem.
Można również formować spanakopity w kształcie ślimaków. W tym celu dwa posmarowane masłem i złączone ze sobą płaty ciasta filo przeciąć na 2 pasy wzdłuż dłuższego boku. Nadzienie nałożyć cienkim wałkiem, a następnie całość zawinąć w rulon. Powstały rulon skręcić w ślimaka i posmarować masłem.
Spanakopity układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 15-20 minut do momentu zrumienienia.
Podawać na ciepło.
Z tej ilości składników wychodzi 12 trójkątnych sztuk lub 6 ślimaków (ja zrobiłam 8 trójkątów i 2 ślimaki).
(zainspirowane przepisem od granity)
4 komentarze
robiłam je kiedyś, były rewelacyjne :)
OdpowiedzUsuńNei robiłam ale to na pewno się zmieni!! Uwielbiam szpinak i ser feta a patrząc na twoje zdjęcia nabrałam takiej ochoty ze lecę do sklepu po potrzebne składniki!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Też się przymierzam do jej zrobienia, świetnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńPotwornie chcę!!! :-)
OdpowiedzUsuń