Łosoś pieczony ze szpinakiem i mozzarellą
Łosoś i szpinak to para idealna. Podobnie jak szpinak i mozzarella. Jeśli połączymy ze sobą te składniki, otrzymamy boskie trio smakowe :) U mnie takie trio zagościło wczoraj na obiedzie.
ŁOSOŚ PIECZONY ZE SZPINAKIEM I MOZZARELLĄ
(2 porcje)
2 porcje filetu z łososia (po ok. 150g każdy),
3 garście liści szpinaku,
1/2 kulki mozzarelli,
3 łyżki jogurtu,
1 duży ząbek czosnku,
sól i pieprz,
1 łyżka oliwy lub oleju,
sok z cytryny
Listki szpinaku opłukać, przelać wrzątkiem na sitku, odsączyć i odcisnąć z wody i pokroić. Przełożyć do miski, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, jogurt, natkę pietruszki oraz sól i pieprz do smaku.
Filety z łososia umyć, osuszyć i ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym lub na blasze wyłożonej papierem. Oprószyć solą i pieprzem, obłożyć szpinakiem i plastrami mozzarelli.
Piec w 180 stopniach przez 15 minut, następnie zwiększyć temperaturę do 200 stopni i zapiekać jeszcze 5-10 minut, do momentu aż ser się zarumieni.
13 komentarze
Lubię to Twoje Trio obiadowe ;)
OdpowiedzUsuńFaktycznie boskie polaczenie!
OdpowiedzUsuń(A szpinak i feta ostatnio chodzi za mna strasznie w postaci spanakopity.)
A wiesz, że robiłam? :> parę wpisów temu jest przepis ;) zrób koniecznie :)
UsuńO super, lubie i łososia i szpinak :)
OdpowiedzUsuńMniam, jakże pysznie wygląda ten łosoś !:)
OdpowiedzUsuńlubię robić na obiad pysznego łososia, szczególnie ze szpinakiem ;)
OdpowiedzUsuńto musiało smakować!:D:D:D mniammmm
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie:)
OdpowiedzUsuńZrobiłam! Pyszne i zdrowe :)
OdpowiedzUsuńSprobujcie zwinąć to w ciasto francuskie i upiec. Pychotka
OdpowiedzUsuńświetny pomysł :)
UsuńDobrze, ale co robimy z mozarellą? Czy okładamy rybę plastrami czy teraz rozdrobniona dodajemy do do jogurty i reszty polewy? Smacznie wygląda.
OdpowiedzUsuńPlastry mozzarelli na wierzch :) już dopisałam, dziękuję za zwrócenie uwagi :)
Usuń