Sałatka ze szpinakiem, truskawkami i mozzarellą
Lekka, typowo letnia sałatka, której charakter nadają aromatyczne, słodkie truskawki. Zapewniam, że smakuje równie dobrze, jak wygląda ;)
SAŁATKA ZE SZPINAKIEM, TRUSKAWKAMI I MOZZARELLĄ
(2 porcje)
- 2 garście młodego szpinaku,
- 10 niedużych truskawek,
- 10 kulek mini mozzarelli,
- świeża bazylia,
- 2 łyżki konfitury truskawkowej,
- 1 łyżka octu balsamico,
- 1 łyżeczka oliwy,
- sól i pieprz
Szpinak opłukać i osuszyć, ułożyć na talerzach. Truskawki oczyścić, przekroić na połówki. Kulki mozzarelli również przekroić na połówki. Truskawki, ser i kilka listków bazylii rozłożyć na szpinaku.
Konfiturę wymieszać z octem balsamicznym i oliwą. Dodać trochę soli i pieprzu do smaku. Tak powstałym sosem polać sałatkę. Udekorować bazylią.
(inspirowane przepisem z mini-książeczki „Pomysły na dania z młodymi warzywami”, z moimi małymi zmianami)
1 komentarze
Bardzo dobre połączenie, również kolorystyczne :). Mniam.
OdpowiedzUsuń