Obsługiwane przez usługę Blogger.

Pastel de tres leches

By 23:40 ,

Pierwszy raz zrobiłam to ciasto na początku maja, na moje urodziny. Odtąd co tydzień słyszałam prośby, by znów je upiec. Rozkochało w sobie całą rodzinę. Podbiło serca wszystkich domowników. Mój chłopak po pierwszym kęsie wystękał z pełnymi ustami: "Wyjdź za mnie..." ;)
Cudownie mokre, delikatne, aksamitne i rozpływające się w ustach mleczne ciasto. Z reguły staram się nie popadać w paranoję z epitetami dotyczącymi jakiejś potrawy, ale na temat tego ciasta mogłabym napisać wiele.

Ciasto pochodzi z Meksyku, choć ponoć spotkać je można w całej Ameryce Łacińskiej. "Tres leches" to nic innego jak "trzy mleka" – mikstura, którą nasącza się biszkoptowe ciasto. Podaje się je z owocami, które przełamują jego słodycz. Ja podałam je z truskawkami, bo akurat mamy sezon i z kiwi dla kontrastu. Świetnie się zgrały :)

Przepis znaleziony u Agnieszki z "Kuchni nad Atlantykiem".





PASTEL DE TRES LECHES
ciasto:

  • 6 dużych jajek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka mąki,
  • 115g roztopionego i ostudzonego masła,
  • szczypta soli,
  • ¼ łyżeczki sody
 
oraz:

  • 250ml mleka (zwykłego),
  • 300ml mleka skondensowanego niesłodzonego,
  • 300ml mleka skondensowanego słodzonego, 375ml śmietany kremówki,
  • 1-2 łyżki cukru pudru (niekoniecznie, ale ja dałam),
  • 1 łyżka cukru wanilinowego,
  • owoce do przybrania (u mnie truskawki, ale pasują też ananasy, mango, karambole i inne egzotyczne owoce)

Białka jaj ubić ze szczyptą soli i sodą na sztywną pianę, następnie dodać pół szklanki cukru i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Żółtka zmiksować z resztą cukru, wlać do piany z białek i ostrożnie wymieszać szpatułką. Następnie delikatnie wmieszać masło, a potem stopniowo przesiewaną mąkę. Gdy składniki będą już połączone, wylać ciasto do prostokątnej foremki (u mnie 30 x 25) wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w 180 stopniach przez ok. 25 minut, aż będzie złote, a wbity patyczek suchy.
Na 5 minut przed końcem pieczenia wymieszać ze sobą 3 rodzaje mleka i odstawić. Zaraz po wyjęciu z piekarnika upieczonego ciasta powoli zalać całą jego powierzchnię mlekiem (nie wyjmując z formy). Powinno wchłonąć cały płyn w ciągu 5-10 minut. Odstawić je do ostygnięcia, a gdy będzie zimne, włożyć do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.
Przed podaniem najlepiej wyłożyć je na tackę, żeby łatwiej było go nakładać na talerzyki. W tym celu tacę wyłożyć folią aluminiową robiąc dookoła rant, żeby mleko nie wyciekło i nie zapaćkało nam lodówki ;) Tacę położyć na formie z ciastem, a następnie sprawnym ruchem odwrócić całość "do góry nogami". Zdjąć formę i delikatnie odkleić papier do pieczenia, zostawiając ciasto na tacy.
Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier i cukier wanilinowy. Mimo że ciasto powinno być trzymane w lodówce, to w upalne dni polecam dodać jeszcze 1 opakowanie śmietan-fixu. Zminimalizuje to ryzyko spłynięcia śmietany, zwłaszcza jeżeli część ciasta ma zostać np. do następnego dnia.
Ubitą kremówkę rozsmarować grubą warstwą na cieście. Podawać ze świeżymi owocami.

 





Może zainteresuje Cię również

27 komentarze

  1. Przepis zapisałam bo wygląda świenie. Niedługo wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis na to ciasto pojawia się w kuchniach kilku krajów Ameryki Łacińskiej.
    Chyba się skusimy;-) Może na jesieni?;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. I co, i co odpowiedzialas chlopakowi? Zgodzilas sie? :))) Koniecznie musze upiec to ciasto, skoro ono dziala tak na mezczyzn :) Ciekawe co powie mi moj M. :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciacho powinno miec nazwe :usiedl chlopaka" hihi ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. podoba mi się bardzo ta puszysta pyszność :)

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo to przyjemne.. zrobic coś w czym rozkochają się wszyscy próbujący i będą prosic o więcej :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam... Przypuszczam, że też oddałabym serce komuś, kto by mnie taki cudem poczęstował... Koniecznie muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  8. No no no :) Takie ciastko to i ja bym zjadł :)

    P. S. Dwie nagrody są już u właścicielek :) A u Ciebie był już listonosz? :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kilka dni temu wysłałem Ci e - mail na adres z którego wysyłałaś zdjęcia konkursowe :)

    OdpowiedzUsuń
  10. A e - mail dotyczył pewnej opinii na którą czekam już jakiś czas - Twojej opinii z tego co się dowiedziałem :P:P:P:P

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciekawy ten przepis, chętnie go wypróbuję :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  12. Hmmm..dość ciekawy ten przepis :) A to ciasto nie rozwala się za bardzo, skoro jest tak namoczone? Chętnie bym je wypróbowała, ale boję się, że będzie się właśnie za bardzo rozwalać ;) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. wiosenko, spróbuj koniecznie :)

    grumko, w sumie... są takie przypadki, w których kilka krajów rości sobie prawa do jakiegoś dania i żadne nie chce odpuścić, np. Australia i Nowa Zelandia do Pavlovej :) i trochę się nie dziwię, takie dobre ciasto jak Tres Leches to duma :)

    majko, miałam zbyt pełne usta by cokolwiek odpowiedzieć :D

    asieja, oj taaak :) aż naprawdę chce się robić :) z drugiej strony, u mnie zawsze tyle ciast czeka w kolejce do wypróbowania, że jak oni proszą o powtórkę czegoś, to nie mam jak tego wcisnąć w mój "grafik" ;)

    gin, spróbuj :) hmm... może dołączę to ciasto też do Akcji Afrodyzjakowej? ;)

    mężczyzno, właśnie dziś otrzymałam pakunek od listonosza :) dzięęęękuuuujęęę :*

    mikimama, polecam :)

    wedelko, hm... ciasto jest mokre, ale na tyle zwarte, że po ukrojeniu da się je w całości przenieść na talerzyk. Przynajmniej ja nie miałam z tym problemów :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wszystko co ma mleko skondensowane jest u mnie w domu na szczycie. A jak po nim mężczyźni się oświadczają, to nie bęę się nawet zastanawiać czy je upiec. Mam co prawda cudownego męża, ale jeszcze jeden pierścionek zaręczynowy od niego sprawi mi radość.

    OdpowiedzUsuń
  15. Ojjj musi być przepyszne. Uwielbiam meksykańskie i hiszpańskie smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  16. ciasto w Peru często jest podawane z lodami waniliowym :D uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  17. To ciasto na pewno zrobię też na swoje urodziny :)
    Czyli w grudniu.
    Ciekawe co ja usłyszę od swojego Mężczyzny :)

    Buziaki.
    Lili

    OdpowiedzUsuń
  18. Śmietankę fix zmieszać z pozostałymi mlekami ?

    OdpowiedzUsuń
  19. a przepraszam, juz z tym fixem wszystko wiem :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Robiłam to ciasto, ale niestety nie zachwyciło ani mnie, ani nikogo z domowników :-( Moja mama powiedziała, że to taka chałka namoczona w mleku, którą jadała w dzieciństwie. Szkoda, bo same ochy i achy na temat tego ciasta, a to nic specjalnego, nie do powtórzenia na pewno...

    OdpowiedzUsuń
  21. ciasto jest przepyszne, szczegolnie uwielbiaja je dzieci:))

    OdpowiedzUsuń
  22. Takie ciasto z chęcią bym przytuliła

    OdpowiedzUsuń
  23. Ooo jakie ciastko :) jeszcze takiego nie widziałam

    OdpowiedzUsuń
  24. Hej mam dość pilne pytanie! Otóż mieszkam w Hiszpanii i jak zauważyłam, mleka skondensowanego NIESŁODZONEGO nigdzie nie mogę znaleźć. Co z tym fantem zrobić? Zaplanowałam to ciacho na imprezę i jestem w kropce! Pomocy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli to ekstra pilne, spróbuj zamiast niego użyć dodatkowej ilości mleka zwykłego, np. dodatkowe 200 g. Albo może mają tam jakąś niezbyt tłustą śmietankę do kawy (taką 12-18%?) - jeśli tak, spróbuj nią zastąpić to mleko skondensowane.
      Podpytam siostrę koleżanki, która też mieszka w Hiszpanii jak to jest z dostępnością tego składnika, ale nie wiem kiedy da mi odpowiedź...

      Usuń
    2. Oki, siostra koleżanki nie pomogła, bo nie używa mleka ;)
      Z szybkiego researchu w google widzę, że mleko skondensowane niesłodzone występuje w Hiszpanii pod nazwą "leche evaporada" i produkuje go firma Nestle oraz Asturiana, np. tu https://www.yourspanishshop.es/es/ingredientes-de-reposteria/comprar-leche-evaporada-asturiana/p-2070#.W3RArb9R2Uk
      W przepisach na to ciasto na stronach hiszpańskojęzycznych z końcówką .es "leche evaporada" jak najbardziej występuje na liście składników, zatem może nie jest to popularny produkt ale na pewno jako taki występuje... :)

      Usuń