Ciasto muffinowe z truskawkami
Korzystając z pełni sezonu truskawkowego, postanowiłam zrobić jakieś szybkie ciacho z tymi owocami. Wybrałam przepis Dagi na ciasto muffinowe. I to był strzał w dziesiątkę :) Muffinowe, bo robi się je tak, jak ciasto na muffinki: składniki mokre łączy się z suchymi i miesza łyżką. Na koniec wystarczy po prostu przelać je do jednej formy. Co więcej, w przeciwieństwie do muffinek, ciasto dużo dłużej utrzymuje świeżość :)
Proporcje te same, zmieniłam jednak przepis na kruszonkę:)
CIASTO MUFFINOWE Z TRUSKAWKAMI
- 2 szklanki mąki pszennej,
- ½ szklanki mąki ziemniaczanej,
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka kefiru,
- 3 jajka,
- 1 małe opakowanie cukru wanilinowego,
- ½ szklanki oleju lub rozpuszczonego masła,
- 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia,
- około 300g truskawek (ciasto można też robić z innymi owocami)
kruszonka:
- 1-2 łyżki miękkiego masła,
- 3 łyżki cukru trzcinowego (może być też zwykły),
- 2 łyżki płatków migdałowych,
- 1-2 łyżki mąki,
- pół łyżeczki cynamonu
W jednej misce wymieszać składniki mokre, w drugiej składniki suche, następnie suche przesypać do mokrych i wymieszać łyżką (grudki mogą zostać). Przelać ciasto do formy (u mnie 25 x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu ułożyć umyte i osączone truskawki, na koniec posypać wszystko kruszonką zagniecioną z podanych składników.
Piec około 40-50 minut w 190 stopniach.
14 komentarze
Cieszymy się z żoną, że podobał Ci się prezent :)
OdpowiedzUsuńTo czekam na e - mail :)
wszystko co muffinkowe kupuję w ciemno:)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto! Ja uwielbiam wszystko co z truskawkami:)
OdpowiedzUsuńMniam:)
Pyszne ciasto:) Muszę zrobic coś na weekend:)
OdpowiedzUsuńpodoba mi się przepis na to ciacho :)
OdpowiedzUsuńto ciasto idealne dla moich dziadków. Wielkich fanów muffinek ;)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, że wykorzystałaś mój przepis, fajny pomysł z kruszonką, ja też czasami taką robię :-)
OdpowiedzUsuńŁadnie to ciasto Ci wyszło. Przepis zapisałam od Dagi, ale nie wiem kiedy za nie zabiorę się.
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis. Koniecznie do spróbowania.
OdpowiedzUsuńPysznie prezentuje sie to ciasto. I ja musze wyprobowac ten przepis. Nie pieklam jeszcze nic z truskawkami. Czas wiec juz chyba zaczac :))
OdpowiedzUsuńFajny, szybki przepis a ja ostatnio takie bardzo lubié:)
OdpowiedzUsuńlubię takie słodko owocowe..
OdpowiedzUsuńCzy uda się z mrożonymi owocami?
OdpowiedzUsuńSzczerze mówiąc, nie próbowałam, ale myślę że tak. Tylko radziłabym rozmrozić i odsączyć owoce :)
Usuń