Obsługiwane przez usługę Blogger.

Sernik jagodowy

By 22:39

Miało być ciasto z czereśniami, niestety ostatnie warunki atmosferyczne były tak niesprzyjające, że na straganach tych owoców prawie nie ma, a jeśli już są, to w cenie zaporowej. Niestety, wygląda na to, że w tym roku będę musiała obejść się smakiem. To samo,obawiam się, z bobem. Nie jadłam go od paru ładnych lat i bardzo chciałam sobie ten smak przypomnieć, jednak zdaje mi się, że cena 16 zł za paczkę nie jest hmm... zbyt normalna. 

Po powrocie do domu z zakupów, wyjęłam z zamrażarki jagody i zrobiłam sernik, który zaplanowany był na "za jakiś czas". Zauroczył mnie, gdy tylko zobaczyłam go pierwszy raz u Edysi. Uwielbiam wszystko, co jagodowe, więc przełamałam swoje obawy przed zrobieniem pierwszego sernika w swoim życiu ;) 
Oczywiście sernik był baaardzo dobry i wszystkim smakował :) 


(przepis od dorotus76, jednak zmniejszyłam ilość składników dopasowując je do mniejszej tortownicy) 

Photobucket 

SERNIK JAGODOWY 
spód: 
120g ciastek digestive, 
50-60g stopionego masła 

masa serowa: 
500g zmielonego, tłustego twarogu, 
130g cukru, 
1 opakowanie (16g) cukru wanilinowego, 
3 nieduże jajka, 
1,5 łyżki mąki,
łyżka soku z cytryny, 
170g jagód (mogą być mrożone)

polewa: 
200ml gęstej, kwaśnej śmietany 18% 
1,5 łyżki cukru pudru, 
łyżeczka cukru wanilinowego 

Tortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć folią aluminiową (dorotus podaje instrukcję, by kawał folii położyć na spodzie tortownicy, następnie na tym wszystkim zacisnąć obręcz, a wystającą folią obłożyć tortownicę od zewnątrz). 
Ciastka zmielić lub drobniutko rozkruszyć, zalać masłem i dokładnie wymieszać, a następnie wyłożyć nimi dno tortownicy. Włożyć do lodówki na około pół godziny. 
Jagody zmiksować blenderem na papkę (mrożone uprzednio rozmrozić, ale nie trzeba ich odsączać z soku). 
Wszystkie składniki masy serowej zmiksować na jednolitą masę, na końcu wmiksowując jajka. Gotową masę wylać na schłodzony spód. Piec w 180 stopniach przez godzinę. Sernik powinien być ścięty z wierzchu i nieco wilgotny w środku, nie piec do tzw. "suchego patyczka". 
Śmietanę wymieszać z cukrem i cukrem wanilinowym, polać sernik i piec jeszcze 10 minut. 
Studzić przy uchylonych drzwiczkach od piekarnika. 
Schłodzone ciasto włożyć do lodówki – najlepiej na całą noc. Przechowywać również w lodówce. 


Photobucket

Może zainteresuje Cię również

23 komentarze

  1. Piękny sernik! Robiłam jagodowy w zeszłym roku i czuję ,ze w tym będzie powtórka :) Kusisz...;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Faktycznie ceny w tym roku powalają. Czereśnie miałam na działce-ale też smakiem się obeszłam- w jeden dzień zjadły je szpaki.
    A o bobie marzę-wciąż liczę na jakiś spadek cenowy;)
    Ciasto śliczne;)

    OdpowiedzUsuń
  3. jagody lubię (prawie ;)) pod każdą postacią :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Hmm... sernik jagodowy, jaki on musi byc pyszny, i jeszcze ten cudowny kolor, tak bym sobie uszczknela kawalatek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda szałowo, nie mogę już doczekać się jagód:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ pięknie wygląda :) Gdybym miała jagody, pewnie bym go upiekła...Niestety, na razie nawet na ryneczku ich nie widziałam :(

    OdpowiedzUsuń
  7. Też piekłam ten sernik! Jest przepyszny! Twój apetycznie wyglada!:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pieknie wyglada ten sernik, ale tym razem to ja poczekam na jagody.
    Bob u mnei w cenie 6,5/0.5kg.

    OdpowiedzUsuń
  9. a co jesli jest "rozlewajacy sie" po upieczeniu.. o konsystencji musu? jest nadzieja, ze sie "doprowadzi do porzadku" = formy stalej po przechowywaniu w lodowce? :(( nie wiem, co poszlo nie tak :(
    Olga

    OdpowiedzUsuń
  10. Olgo, myślę, że po włożeniu do lodówki, sernik nabierze odpowiedniej konsystencji. Ja trzymałam ten sernik całą noc w lodówce tak jak napisałam w przepisie i był ok. Myślę, że jest to niezbędne :) powodzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  11. moj juz sie piecze tylko mam zamiar zrobic z biala czekolada ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. would you publish this in English, please?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Especially for you :) Sorry for mistakes, I used google translator for fast :)

      BLUEBERRY CHEESECAKE
      bottom:
      120g digestive biscuits,
      50-60g melted butter

      curd:
      500g ground, fat cottage cheese,
      130g sugar
      1 packet (16g) of vanilla sugar,
      3 small eggs,
      1.5 tablespoons of flour,
      tablespoon lemon juice,
      170g blueberries (can be frozen)

      topping:
      200ml thick, sour cream 18%
      1.5 tablespoons of powdered sugar,
      teaspoon of vanilla sugar

      Cake tin with a diameter of 18 cm put aluminum foil (put a piece of foil on the bottom of cake tin, then tighten all the hoop, and the protruding foil clad cake tin from the outside).
      Cookies grind or finely crushed, add butter and mix thoroughly, then put them bottom of the cake tin. Put in the fridge for about half an hour.
      Berries mix blender mush (previously frozen thawed, but you do not need to filter their juice).
      All components of the curd mix to a smooth paste, finally add the eggs. Dough is chilled pour on bottom. Bake at 180 degrees for one hour. Cheesecake must be truncated on top and slightly humid in the middle, not the so-called oven. "dry stick".
      Mix the cream with the sugar and vanillin sugar, pour over cheesecake and bake another 10 minutes.
      Cool down at the door of the oven repealed.
      Chilled cake to the refrigerator - preferably overnight. Also store in the refrigerator.

      Usuń
  13. W końcu zdecydowałam się za zrobienie tego sernika: przepyszny!:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Thanks for the english-version! BTW the pictures look amazing!

    OdpowiedzUsuń