Sernik jagodowy
Miało być ciasto z czereśniami, niestety ostatnie warunki atmosferyczne były tak niesprzyjające, że na straganach tych owoców prawie nie ma, a jeśli już są, to w cenie zaporowej. Niestety, wygląda na to, że w tym roku będę musiała obejść się smakiem. To samo,obawiam się, z bobem. Nie jadłam go od paru ładnych lat i bardzo chciałam sobie ten smak przypomnieć, jednak zdaje mi się, że cena 16 zł za paczkę nie jest hmm... zbyt normalna.
Po powrocie do domu z zakupów, wyjęłam z zamrażarki jagody i zrobiłam sernik, który zaplanowany był na "za jakiś czas". Zauroczył mnie, gdy tylko zobaczyłam go pierwszy raz u Edysi. Uwielbiam wszystko, co jagodowe, więc przełamałam swoje obawy przed zrobieniem pierwszego sernika w swoim życiu ;)
Oczywiście sernik był baaardzo dobry i wszystkim smakował :)
(przepis od dorotus76, jednak zmniejszyłam ilość składników dopasowując je do mniejszej tortownicy)
SERNIK JAGODOWY
spód:
120g ciastek digestive,
50-60g stopionego masła
masa serowa:
500g zmielonego, tłustego twarogu,
130g cukru,
1 opakowanie (16g) cukru wanilinowego,
3 nieduże jajka,
1,5 łyżki mąki,
łyżka soku z cytryny,
170g jagód (mogą być mrożone)
polewa:
200ml gęstej, kwaśnej śmietany 18%
1,5 łyżki cukru pudru,
łyżeczka cukru wanilinowego
Tortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć folią aluminiową (dorotus podaje instrukcję, by kawał folii położyć na spodzie tortownicy, następnie na tym wszystkim zacisnąć obręcz, a wystającą folią obłożyć tortownicę od zewnątrz).
Ciastka zmielić lub drobniutko rozkruszyć, zalać masłem i dokładnie wymieszać, a następnie wyłożyć nimi dno tortownicy. Włożyć do lodówki na około pół godziny.
Jagody zmiksować blenderem na papkę (mrożone uprzednio rozmrozić, ale nie trzeba ich odsączać z soku).
Wszystkie składniki masy serowej zmiksować na jednolitą masę, na końcu wmiksowując jajka. Gotową masę wylać na schłodzony spód. Piec w 180 stopniach przez godzinę. Sernik powinien być ścięty z wierzchu i nieco wilgotny w środku, nie piec do tzw. "suchego patyczka".
Śmietanę wymieszać z cukrem i cukrem wanilinowym, polać sernik i piec jeszcze 10 minut.
Studzić przy uchylonych drzwiczkach od piekarnika.
Schłodzone ciasto włożyć do lodówki – najlepiej na całą noc. Przechowywać również w lodówce.
25 komentarze
świetny kolor, kusi ;)
OdpowiedzUsuńPiękny sernik! Robiłam jagodowy w zeszłym roku i czuję ,ze w tym będzie powtórka :) Kusisz...;)
OdpowiedzUsuńFaktycznie ceny w tym roku powalają. Czereśnie miałam na działce-ale też smakiem się obeszłam- w jeden dzień zjadły je szpaki.
OdpowiedzUsuńA o bobie marzę-wciąż liczę na jakiś spadek cenowy;)
Ciasto śliczne;)
jagody lubię (prawie ;)) pod każdą postacią :)
OdpowiedzUsuńHmm... sernik jagodowy, jaki on musi byc pyszny, i jeszcze ten cudowny kolor, tak bym sobie uszczknela kawalatek :)
OdpowiedzUsuńcudowny. kolor.
OdpowiedzUsuńWygląda szałowo, nie mogę już doczekać się jagód:)
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńAleż pięknie wygląda :) Gdybym miała jagody, pewnie bym go upiekła...Niestety, na razie nawet na ryneczku ich nie widziałam :(
OdpowiedzUsuńTeż piekłam ten sernik! Jest przepyszny! Twój apetycznie wyglada!:-)
OdpowiedzUsuńPieknie wyglada ten sernik, ale tym razem to ja poczekam na jagody.
OdpowiedzUsuńBob u mnei w cenie 6,5/0.5kg.
Mniam!
OdpowiedzUsuńAle pyszności!:DDDD
przepyszny! próbowałam...
OdpowiedzUsuńAch ten kolor! Śliczny :)
OdpowiedzUsuńA farbuje język? :)))
OdpowiedzUsuńa co jesli jest "rozlewajacy sie" po upieczeniu.. o konsystencji musu? jest nadzieja, ze sie "doprowadzi do porzadku" = formy stalej po przechowywaniu w lodowce? :(( nie wiem, co poszlo nie tak :(
OdpowiedzUsuńOlga
Olgo, myślę, że po włożeniu do lodówki, sernik nabierze odpowiedniej konsystencji. Ja trzymałam ten sernik całą noc w lodówce tak jak napisałam w przepisie i był ok. Myślę, że jest to niezbędne :) powodzenia :)
OdpowiedzUsuńPrzepiękny ma kolor
OdpowiedzUsuńmoj juz sie piecze tylko mam zamiar zrobic z biala czekolada ;)
OdpowiedzUsuńwould you publish this in English, please?
OdpowiedzUsuńEspecially for you :) Sorry for mistakes, I used google translator for fast :)
UsuńBLUEBERRY CHEESECAKE
bottom:
120g digestive biscuits,
50-60g melted butter
curd:
500g ground, fat cottage cheese,
130g sugar
1 packet (16g) of vanilla sugar,
3 small eggs,
1.5 tablespoons of flour,
tablespoon lemon juice,
170g blueberries (can be frozen)
topping:
200ml thick, sour cream 18%
1.5 tablespoons of powdered sugar,
teaspoon of vanilla sugar
Cake tin with a diameter of 18 cm put aluminum foil (put a piece of foil on the bottom of cake tin, then tighten all the hoop, and the protruding foil clad cake tin from the outside).
Cookies grind or finely crushed, add butter and mix thoroughly, then put them bottom of the cake tin. Put in the fridge for about half an hour.
Berries mix blender mush (previously frozen thawed, but you do not need to filter their juice).
All components of the curd mix to a smooth paste, finally add the eggs. Dough is chilled pour on bottom. Bake at 180 degrees for one hour. Cheesecake must be truncated on top and slightly humid in the middle, not the so-called oven. "dry stick".
Mix the cream with the sugar and vanillin sugar, pour over cheesecake and bake another 10 minutes.
Cool down at the door of the oven repealed.
Chilled cake to the refrigerator - preferably overnight. Also store in the refrigerator.
W końcu zdecydowałam się za zrobienie tego sernika: przepyszny!:)
OdpowiedzUsuńThanks for the english-version! BTW the pictures look amazing!
OdpowiedzUsuńWitam :)
OdpowiedzUsuńCzy nadał by się gotowy twaróg na sernik? I jakby zmieniły się proporcje reszty składników, gdyby sera był 1kg? Pozdrawiam :)
Witam, jak najbardziej nadaje się gotowy twaróg na sernik :) Jeśli sera używamy dwa razy więcej, to i pozostałych składników musi być dwa razy więcej. Oczywiście tortownica też musi mieć ok. 2 razy większą powierzchnię - najlepiej użyć tortownicy o średnicy 24 cm :)
Usuń