Obsługiwane przez usługę Blogger.

Ciasto rabarbarowe z masą orzechową

By 23:43

To chyba ostatnie ciasto rabarbarowe w tym sezonie. Truskawki już nieśmiało pukają do drzwi, a potem będą jagody, a za nimi czereśnie, wiśnie, maliny, porzeczki...
Przepis na to ciasto znalazłam w jednej ze starych (1997r.) książeczek z serii "Biblioteczka Poradnika Domowego" – "Owocowe ciasta i desery". Trochę zmodyfikowałam proporcje i ilość składników, ale ogólna koncepcja pozostała ta sama. Wyszło bardzo dobre ciasto, w którym kwaskowaty rabarbar świetnie przełamuje słodką masę i zalewę, i całkiem nieźle komponuje się z orzechami :)

ciasto rabarbarowe z masą orzechową


CIASTO Z RABARBAREM I MASĄ ORZECHOWĄ
kruche ciasto:

  • 200 g mąki,
  • 100 g masła,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • szczypta soli,
  • 1 żółtko,
  • 3 łyżki zimnej wody


masa orzechowa:

  • 120 g zmielonych orzechów włoskich lub laskowych,
  • 120 g cukru,
  • 100 g miękkiego masła,
  • 80 g mąki,
  • 1 jajko


zalewa śmietanowa:

  • 120 g mielonego twarogu sernikowego lub serka śmietankowego,
  • 180 g gęstej śmietany 18%,
  • 1 jajko,
  • 1 białko (pozostałe po zrobieniu kruchego ciasta),
  • 100 g cukru pudru,
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego,
  • 40 g mąki


ponadto:

  • ok. 300 g rabarbaru pokrojonego w kostkę



Ciasto: Mąkę posiekać na stolnicy z masłem, dodać cukier puder, żółtko, wodę i sól i zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.

Masa orzechowa: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać resztę składników i zmiksować, aż dobrze się połączą.

Zalewa: Wszystkie składniki razem zmiksować.

Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć odpowiednio dociętym krążkiem papieru do pieczenia. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki formy. Zapiec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 15-20 minut, aż będzie jasnozłote.
Na cieście rozłożyć równomiernie masę orzechową. Posypać obranym i drobno pokrojonym rabarbarem. Wszystko polać zalewą śmietanową.
Piec w 180 stopniach przez godzinę.



ciasto rabarbarowe z masą orzechową

Może zainteresuje Cię również

14 komentarze

  1. Mmm... Brzmi pysznie! Nie jadłam nigdy rabarbaru z orzechami - kolejne ciasto do wypróbowania. Rabarbar się skończy, zanim upiekę wszystko, co mam w planie... :P

    OdpowiedzUsuń
  2. ta zalewa śmietankowa.. i kwaśny rabarbar. to ciasto pewnie smakuje cudownie.

    OdpowiedzUsuń
  3. dodatek masy orzechowej kusi i kusi :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja to zawsze chyba ze strachem będę patrzeć na to, co ma sobie więcej (choćby i o 20 g) masła niż 200 g.

    Co nie zmienia faktu, że ciasto prezentuje się ogromnie apetycznie. ;)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajne to ciasto, bardzo mi się podoba!:))
    Uwielbiam rabarbar i wszelkie z nim wypieki:)

    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Sam rabarbar nie plasuje się wysoko w moich osobistych rankingach owoców. Ale z orzechami...to już inna bajka ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale pysznosci! Wg mnie rabarbar swietnie komponuje sie z orzechami (odkrylam to robiac crumble). To ciasto musi byc wiec przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pysznie się prezentuje. Ciekawe połączenie.

    OdpowiedzUsuń
  9. Prowadzisz świetnego bloga! Twoje przepisy są bardzo inspirujące:)
    A ciasto rabarbarowe spróbuję przyrychtować przy najbliższej okazji!

    Pozdrawiam serdecznie, będę zaglądać:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak ja nie lubię rabarbaru :) Dobrze że truskawki już nadchodzą :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo ciekawe połączenie smaków. Pewnie będzie mi siedzieć w głowie do czasu, aż sama nie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wspaniałe ciasto. Moja córka mówi, ze najpyszniejsze na świecie, więc je zrobiłam prawie nie zmieniając, zamieściałm tutaj: http://maja-hena.blogspot.com/2014/06/ciasto-rabarbarowo-orzechowe.html.
    Gratuluję

    OdpowiedzUsuń