Bułki ziemniaczane
Poniższe bułeczki to świetny pomysł na wykorzystanie ziemniaków pozostałych po obiedzie. Bułki z dodatkiem ziemniaków są mięciutkie i długo zachowują świeżość. Wcześniej z powodzeniem piekłam węgierski chleb z ziemniakami i rosyjski chleb z ziemniakami, więc dodatek kartofli do pieczywa nie był dla mnie niczym nowym. Polecam i Wam wypróbować przepisy na pieczywo z dodatkiem ziemniaków :)
bułki z ziemniakami |
- 140 g ugotowanych ziemniaków,
- 275 g mąki pszennej typ 650,
- 175 g mąki pszennej razowej,
- 320 ml mleka,
- 2 łyżki masła,
- 10 g świeżych drożdży,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 jajko roztrzepane z 2 łyżkami mleka do posmarowania bułek,
- siemię lniane do posypania bułek (można zastąpić np. sezamem, makiem albo czarnuszką)
Do rondelka wlać mleko, dodać masło i podgrzewać, aż masło się rozpuści. Przelać do dużej miski i odczekać, aż mleko nieco ostygnie (będzie "letnie"). Dodać pokruszone drożdże, wymieszać i odstawić na 10-15 minut. Po tym czasie dodać obie mąki, sól i przeciśnięte przez praskę ziemniaki. Całość dokładnie wyrobić - ręcznie lub mikserem z hakowatymi końcówkami do ciast drożdżowych.
Miskę przykryć ściereczką i odstawić na ok. 60 minut, aż ciasto podwoi objętość. Po tym czasie ciasto przełożyć na oprószony mąką blat i podzielić na 12 sztuk (ok. 80 g każda). Uformować okrągłe bułki, przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Za pomocą tępej strony noża zrobić na każdej bułce "przedziałek". Bułki odstawić na ok. 20 minut do podrośnięcia, następnie za pomocą pędzelka posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać siemieniem.
Piec w temperaturze 220°C przez ok. 20 minut, aż bułki będą rumiane.
PRZEPIS NA THERMOMIX
Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać masło i drożdże, podgrzewać 5 min/37°C/obr. 1. Dodać dodać obie mąki, sól i przeciśnięte przez praskę ziemniaki, wyrobić 2 min/interwał. Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym do wyrośnięcia na ok. 45 min.
Po tym czasie ciasto przełożyć na oprószony mąką blat i podzielić na 12 sztuk (ok. 80 g każda). Uformować okrągłe bułki, przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Za pomocą tępej strony noża zrobić na każdej bułce "przedziałek". Bułki odstawić na ok. 20 minut do podrośnięcia, następnie za pomocą pędzelka posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać siemieniem.
Piec w temperaturze 220°C przez ok. 20 minut, aż bułki będą rumiane.
(inspiracja stąd, z moimi zmianami)
bułki z ziemniakami |
bułki z ziemniakami przepis |
1 komentarze
Piękne bułeczki ;) Domowe pieczywo najlepsze !
OdpowiedzUsuń