Obsługiwane przez usługę Blogger.

Roladki z tortilli z kurczakiem a la meksykańska enchilada

By 21:01 ,

Roladki z tortilli to sprawdzony pomysł na imprezową przekąskę, którą lubią wszyscy. Można je przygotowywać na mnóstwo sposobów, a ogranicza nas w zasadzie tylko wyobraźnia. Najczęściej spotyka się roladki z szynką, sałatą i innymi warzywami - takie, jakie pokazywałam kiedyś na blogu TUTAJ
Tym razem na urodziny M. przygotowałam nieco inne roladki, z rozdrobnionym kurczakiem i serem oraz nutami meksykańskich przypraw. Do tego przepisu potrzebne jest mięso upieczonego kurczaka - można wykorzystać tutaj resztki domowego pieczonego kurczaka albo kupić dobrej jakości kurczaka z rożna.


roladki z tortilli z meksykańskim nadzieniem z kurczaka


ROLADKI Z TORTILLI Z KURCZAKIEM A LA MEKSYKAŃSKA ENCHILADA

  • 5 pszennych tortilli,
  • 400 g kremowego serka naturalnego (śmietankowego),
  • 2 łyżki jogurtu,
  • 300 g pieczonego mięsa z kurczaka,
  • 150 g sera cheddar (pomarańczowego) lub mimolette,
  • 1 puszka krojonych pomidorów,
  • 2 łyżki przyprawy meksykańskiej,
  • 1 pęczek cebulki dymki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • pół pęczka świeżej kolendry


Pomidory z puszki odcedzić na sitku - sos, który odciekł, odłożyć i wykorzystać do innych potraw. 
Kurczaka starannie rozdrobnić za pomocą dwóch widelców, ewentualnie większe kawałki pokroić dodatkowo nożem.
Cheddar zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulkę dymkę wraz ze szczypiorem posiekać.
Do miski włożyć serek kremowy, dodać jogurt, cheddar, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawę do kurczaka, dokładnie wymieszać. 
Dodać posiekaną cebulkę i kolendrę oraz odcedzone pomidory, całość ponownie delikatnie przemieszać.
Powstałe nadzienie rozsmarować na tortillach, zwinąć w rulony. Każdą tortillę zawinąć w folię aluminiową i odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny do stężenia.
Przed podaniem pokroić na 1,5-2 cm plastry.

Może zainteresuje Cię również

1 komentarze