Roladki z tortilli z kurczakiem a la meksykańska enchilada
Roladki z tortilli to sprawdzony pomysł na imprezową przekąskę, którą lubią wszyscy. Można je przygotowywać na mnóstwo sposobów, a ogranicza nas w zasadzie tylko wyobraźnia. Najczęściej spotyka się roladki z szynką, sałatą i innymi warzywami - takie, jakie pokazywałam kiedyś na blogu TUTAJ.
Tym razem na urodziny M. przygotowałam nieco inne roladki, z rozdrobnionym kurczakiem i serem oraz nutami meksykańskich przypraw. Do tego przepisu potrzebne jest mięso upieczonego kurczaka - można wykorzystać tutaj resztki domowego pieczonego kurczaka albo kupić dobrej jakości kurczaka z rożna.
roladki z tortilli z meksykańskim nadzieniem z kurczaka |
ROLADKI Z TORTILLI Z KURCZAKIEM A LA MEKSYKAŃSKA ENCHILADA
- 5 pszennych tortilli,
- 400 g kremowego serka naturalnego (śmietankowego),
- 2 łyżki jogurtu,
- 300 g pieczonego mięsa z kurczaka,
- 150 g sera cheddar (pomarańczowego) lub mimolette,
- 1 puszka krojonych pomidorów,
- 2 łyżki przyprawy meksykańskiej,
- 1 pęczek cebulki dymki,
- 1 ząbek czosnku,
- pół pęczka świeżej kolendry
Pomidory z puszki odcedzić na sitku - sos, który odciekł, odłożyć i wykorzystać do innych potraw.
Kurczaka starannie rozdrobnić za pomocą dwóch widelców, ewentualnie większe kawałki pokroić dodatkowo nożem.
Cheddar zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulkę dymkę wraz ze szczypiorem posiekać.
Do miski włożyć serek kremowy, dodać jogurt, cheddar, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawę do kurczaka, dokładnie wymieszać.
Dodać posiekaną cebulkę i kolendrę oraz odcedzone pomidory, całość ponownie delikatnie przemieszać.
Powstałe nadzienie rozsmarować na tortillach, zwinąć w rulony. Każdą tortillę zawinąć w folię aluminiową i odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny do stężenia.
Przed podaniem pokroić na 1,5-2 cm plastry.
1 komentarze
przekąska Mirabelko!
OdpowiedzUsuń