Bułki z suszonymi pomidorami i bazylią
Pyszne i aromatyczne bułki z dodatkiem suszonych pomidorów i bazylii. Pasują do nich każde wytrawne dodatki, ale najlepiej smakują z twarożkiem, serem żółtym lub serkiem typu włoskiego.
bułki z suszonymi pomidorami i bazylią |
BUŁKI Z SUSZONYMI POMIDORAMI I BAZYLIĄ
(10 sztuk)
- 500 g mąki pszennej (typ 650),
- 15 g świeżych drożdży,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka cukru,
- 350 ml letniej wody,
- 3 łyżki oliwy
- 2-3 łyżki suszonych pomidorów w płatkach*,
- 1 łyżka suszonej bazylii lub ok. 15 posiekanych świeżych liści,
- mleko do posmarowania bułek
Do miski wlać wodę, dodać pokruszone drożdże i cukier, wymieszać aż do rozpuszczenia drożdży. Odstawić na 10 minut.
Po tym czasie dodać mąkę, sól, oliwę, suszone pomidory i bazylię, wyrobić gładkie, miękkie ciasto (ręcznie lub mikserem z hakowatymi końcówkami do ciast drożdżowych). Miskę przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1 godzinę, aby ciasto podwoiło objętość.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, podzielić na 10 części (ok. 90 g każda). Uformować okrągłe bułki i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Odstawić do wyrośnięcia na ok. 20-25 minut.
Przed włożeniem do piekarnika bułki posmarować mlekiem.
Piec w 200°C przez 15-20 minut.
PRZEPIS NA THERMOMIX
Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać drożdże i cukier, podgrzewać 5 min/37°C/obr. 1.
Dodać mąkę, sól, oliwę, suszone pomidory i bazylię, wyrobić 3 min/interwał. Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym do wyrośnięcia na ok. 45 minut.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, podzielić na 10 części (ok. 90 g każda). Uformować okrągłe bułki i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Odstawić do wyrośnięcia na ok. 20-25 minut.
Przed włożeniem do piekarnika bułki posmarować mlekiem.
Piec w 200°C przez 15-20 minut.
* można użyć kupnych suszonych pomidorów w płatkach lub samemu rozdrobnić w malakserze (lub bardzo drobno posiekać) suszone pomidory bez zalewy.
bułki z suszonymi pomidorami i bazylią |
1 komentarze
Moje smaki i aromaty!
OdpowiedzUsuńUwaga! Zmieniłam adres bloda na http://kuchniawkolorachlata.wordpress.com