Obsługiwane przez usługę Blogger.

Makaron z pesto buraczanym

By 14:38 , , , ,

Przymusowa dieta bezmleczno-bezjajeczna, na której jestem od jakiegoś czasu, wymusza na mnie poszukiwane różnistych alternatyw dla nabiału i mimowolne uśmiechanie się w stronę kuchni wegańskiej. Skutki tych eksperymentów są bardzo różne, na przykład niestety wiem już, że wegański twarożek ze słonecznika to nie dla mnie ;)
Wegańskie pesto z buraka to na szczęście jedno z fajniejszych odkryć ostatnich tygodni. Nie obiecywałam sobie po nim za wiele - brałam pod uwagę fakt, że coś, co wygląda tak ładnie może niekoniecznie dobrze smakować. Na szczęście tu piękny wygląd poszedł w parze ze smakiem. 

Pesto przygotowuje się błyskawicznie - wystarczy blender kielichowy i raz-dwa gotowe. Robi się go z surowego buraka, zatem odpada jego dłuuugie gotowanie. Rolę parmezanu pełnią nieaktywne płatki drożdżowe, które mają "serowy" posmak. Oczywiście pesto można przygotować także w niewegański, bardziej tradycyjny sposób, dodając parmezanu albo grana padano. 

Przepis powstał w ramach wspólnego gotowania, swoje buraczkowe propozycje przygotowały także Pati i Martynosia :)


makaron z pesto buraczanym

MAKARON Z PESTO Z BURAKA
(przepis na 6 porcji)

  • 1 duży burak (ok. 350 g),
  • 3 łyżki orzechów włoskich (można użyć także pestek słonecznika albo migdałów),
  • 1 duży ząbek czosnku,
  • skórka otarta z 1 cytryny,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych lub startego parmezanu,
  • ok. 6 łyżek oliwy,
  • sól,
  • makaron (daję 100 g na każdą porcję),
  • opcjonalnie do posypania płatki migdałów i listki bazylii


Buraka obrać i pokroić na kawałki. Włożyć do blendera kielichowego, dodać orzechy i czosnek, zmiksować. 

Dodać 2/3 skórki z cytryny, sok z cytryny, płatki drożdżowe, oliwę i 1/2 łyżeczki soli, ponownie zmiksować. W razie potrzeby dosolić do smaku.
W czasie robienia pesto ugotować makaron wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzić, przełożyć do garnka, dodać pesto i wymieszać.
Każdą porcję posypać pozostałą skórą z cytryny, płatkami migdałów uprażonymi na suchej patelni oraz listkami bazylii. Podawać od razu.

Niewykorzystane pesto można przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiczku, w lodówce do 3 dni. Pesto można także zamrozić.


PRZEPIS NA THERMOMIX

Buraka obrać i pokroić na kawałki. 
Do naczynia miksującego włożyć buraka, orzechy i czosnek, zmiksować 15 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
Dodać Dodać 2/3 skórki z cytryny, sok z cytryny, płatki drożdżowe, oliwę i 1/2 łyżeczki soli, ponownie zmiksować 15 s/obr. 8W razie potrzeby dosolić do smaku.
W czasie robienia pesto ugotować makaron wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzić, przełożyć do garnka, dodać pesto i wymieszać.
Każdą porcję posypać pozostałą skórą z cytryny, płatkami migdałów uprażonymi na suchej patelni oraz listkami bazylii. Podawać od razu.

Niewykorzystane pesto można przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiczku, w lodówce do 3 dni. Pesto można także zamrozić.

(inspiracja od Vegan Nerd)

makaron z pesto z buraka

makaron z buraczanym pesto

Może zainteresuje Cię również

1 komentarze

  1. Bardzo apetycznie to wyglada :) Chyba zrobie w najblizszym czasie ;)

    OdpowiedzUsuń