Obsługiwane przez usługę Blogger.

Ciasto Puszek

By 09:24 ,

Puszek to ciasto mocno retro, dziś już właściwie zapomniane, choć w latach dziewięćdziesiątych (a może i wcześniej) cieszyło się sporą popularnością. Jak nazwa wskazuje, ciasto jest niesamowicie wręcz puszyste i delikatne, niemal rozpływa się w ustach. Jest przy tym bardzo łatwe i szybkie do zrobienia. Idealne do szklanki mleka lub filiżanki herbaty.



CIASTO PUSZEK

  • 2 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 6 łyżek mąki pszennej,
  • 6 jajek w temperaturze pokojowej,
  • 2 szklanki cukru,
  • 250 g miękkiej margaryny (użyłam masła),
  • 2 łyżki octu spirytusowego 10%,
  • 6 łyżek oleju,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • kilka kropli aromatu waniliowego,
  • masło lub margaryna do wysmarowania formy,
  • bułka tarta do oprószenia formy


Miękkie masło lub margarynę utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Nie przerywając ucierania, wbijać po jednym jajku. Następnie wsypać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia, dodać ocet, olej i aromat waniliowy. Całość dokładnie wymieszać łyżką lub krótko mikserem - tylko do momentu połączenia się składników. 
Tortownicę o średnicy 24 cm z kominkiem wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą. Wyłożyć ciasto i wyrównać powierzchnię. 
Piec ok. 40 minut w 170°C, aż wbity patyczek będzie suchy po wyjęciu.


(przepis z archiwalnych numerów "Poradnika Domowego" mojej mamy ;)

Może zainteresuje Cię również

4 komentarze

  1. Fajne ciasto, chociaż w moim domu się takiego nie piekło :) może to kwestia terytorialna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. w sam raz do weekendowej herbatki :) lekkie i takie puszyste :)

    OdpowiedzUsuń