Obsługiwane przez usługę Blogger.

Paprykarz szczeciński

By 09:30 , , ,

Paprykarz szczeciński, czyli smarowidło z ryby, ryżu i warzyw wymyślone zostało w latach 60. ubiegłego wieku przez szczecińskich technologów. Podczas produkcji kostki rybnej zostawało sporo okrawek mięsa, zatem pakowana do puszek pasta wzbogacona o ryż, cebulę i koncentrat pomidorowy była prawdziwym "zero waste" na miarę tamtych czasów. Jak podaje wikipedia, pierwowzorem paprykarza szczecińskiego była afrykańska potrawa czop-czop, której smakiem zachwycili się technolodzy z polskich statków-chłodni do połowów dalekomorskich podczas pobytu w portach u wybrzeży Afryki Zachodniej na początku lat 60.
W czasach swej świetności paprykarz eksportowany był do 32 krajów, włącznie z Kolumbią. W dobie kryzysu Polski Ludowej jakość paprykarza uległa pogorszeniu i niestety, mam wrażenie że do dziś paprykarz kojarzony jest raczej ze smarowidłem niskiej jakości. A szkoda, bo domowej roboty paprykarz jest nie tylko pyszny, ale i całkiem zdrowy. W sumie to niezły pomysł na przemycenie ryby osobom, które za nią nie przepadają ;)

Kiedyś podawałam na blogu przepis na szybki paprykarz z tuńczyka. Dzisiejszy przepis jest może trochę bardziej czasochłonny, ale za to również bardziej zbliżony do oryginału. Użyć można tutaj w zasadzie dowolnej ryby morskiej. Ja wykorzystałam filety z morszczuka, ale z powodzeniem można bazować także na mintaju czy dorszu.

Z poniższego przepisu wychodzi spora miska pasty. Paprykarz można z powodzeniem mrozić w słoikach lub pojemnikach do żywności.

paprykarz szczeciński przepis


PAPRYKARZ SZCZECIŃSKI

  • 350 g rozmrożonych filetów ryby morskiej (u mnie morszczuk),
  • 100 g ryżu długoziarnistego,
  • 1 duża cebula,
  • 1 mała marchewka,
  • 1/4 małej bulwy selera,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki oleju,
  • 100 g koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku,
  • 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
  • sól i pieprz


Ryż ugotować do miękkości w osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. 
Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oleju. Marchew i seler obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać do cebuli i dusić na małym ogniu ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodać pokrojoną na kawałki rybę, wlać odrobinę wody, przykryć patelnię i dusić kolejne 10 minut. Po tym czasie ugotowaną rybę rozdrobnić (np. widelcem), dokładnie mieszając ją z warzywami. Dodać ryż, koncentrat pomidorowy, słodką i ostrą paprykę, 1 łyżeczkę soli, 1/2 łyżeczki pieprzu i ewentualnie cukier. Całość bardzo dokładnie wymieszać.
Podawać po schłodzeniu.

paprykarz szczeciński

Może zainteresuje Cię również

3 komentarze

  1. Ohoho pyszny pomysł :) Nigdy nie robiłam paprykarza, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Również jeszcze nie robiłam, choć bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeśli ktoś lubi, bardzo dobra wersja jest również z wędzonej makreli.

    OdpowiedzUsuń