Roladki z tortilli ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Ostatnio pokazywałam Wam przepis na roladki z tortilli z kurczakiem w stylu meksykańskim. Tym razem czas na wegetariański wariant roladek! Obie wersje przygotowałam na małą imprezę urodzinową M.
Roladki nie tylko ładnie prezentują się na stole, ale również świetnie smakują. Są zarazem kremowe i delikatne, a jednocześnie wyraziste w smaku dzięki suszonym pomidorom i świeżej bazylii. Ta przekąska z pewnością ucieszy podniebienia wszystkich fanów szpinaku :)
ROLADKI Z TORTILLI ZE SZPINAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI
- 2 paczki (400 g) świeżego szpinaku,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oliwy,
- 400 g serka kremowego (śmietankowego),
- 10-12 szt. suszonych pomidorów w oleju,
- 4 łyżki startego parmezanu,
- 1 pęczek świeżej bazylii,
- sól i pieprz
Szpinak sparzyć wrzątkiem na sitku, dokładnie odcisnąć i pokroić na mniejsze kawałki (niezbyt drobno).
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć kilkanaście sekund. Dodać pokrojony szpinak i smażyć, mieszając, ok. 5 minut, aż nadmiar wody odparuje. Przełożyć do miski, dodać serek kremowy, parmezan oraz sól i pieprz do smaku, dokładnie wymieszać. Powstałe nadzienie rozsmarować na tortillach, następnie ułożyć liście bazylii i pokrojone suszone pomidory. Tortille zwinąć w rulony, każdą z osobna zawinąć w folię aluminiową i odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Przed podaniem pokroić na 1,5-2 cm kawałki.
0 komentarze