Obsługiwane przez usługę Blogger.

Piwny karczek w kapuście

By 09:27 , , ,

Karkówka w piwie i kapuście to obiad, który z pewnością posmakuje niejednemu mężczyźnie ;) Jest przy tym bardzo łatwa do przygotowania, w zasadzie trudno tutaj coś zepsuć. Tak przygotowana karkówka jest idealnie miękka i wraz z duszoną kapustą oraz ziemniakami lub kaszą stanowią pyszny, kompletny i sycący obiad. 
Uprzedzam jedynie, że piwo nadaje potrawie charakterystycznej goryczki, zatem nie jest to propozycja dla osób, które nie przepadają za tym trunkiem ;)

karkówka w piwie i kapuście


PIWNY KARCZEK W KAPUŚCIE
(przepis na 5 porcji)

  • 5 plastrów karkówki,
  • 1 szklanka jasnego piwa,
  • 1/2 niedużej główki białej kapusty,
  • 1 cebula,
  • 500 ml przecieru pomidorowego (passata),
  • sól i pieprz,
  • suszony majeranek,
  • kminek (w całości lub mielony),
  • olej do smażenia


Plastry mięsa oprószyć z obu stron solą i pieprzem.
Kapustę poszatkować (nożem, szatkownicą lub w malakserze).
Na patelni rozgrzać mocno niewielką ilość oleju i krótko obsmażyć mięso z obu stron. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu (plastry mogą nachodzić na siebie) i oprószyć sporą szczyptą majeranku.
Na patelnię po smażeniu karkówki wylać jeszcze odrobinę oleju i zrumienić posiekaną cebulę. Dodać poszatkowaną kapustę i smażyć na niewielkim ogniu ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Do kapusty dodać 1/2 łyżeczki kminku i wymieszać.
Kapustę przełożyć na wierzch mięsa, następnie zalać passatą pomidorową i piwem. Oprószyć solą i pieprzem.
Naczynie przykryć pokrywą lub folią aluminiową i piec w 170 stopniach przez 1,5 godziny.


(inspiracja stąd, z moimi zmianami)

karkówka w kapuście i piwie

Może zainteresuje Cię również

0 komentarze