Piwny karczek w kapuście
Karkówka w piwie i kapuście to obiad, który z pewnością posmakuje niejednemu mężczyźnie ;) Jest przy tym bardzo łatwa do przygotowania, w zasadzie trudno tutaj coś zepsuć. Tak przygotowana karkówka jest idealnie miękka i wraz z duszoną kapustą oraz ziemniakami lub kaszą stanowią pyszny, kompletny i sycący obiad.
Uprzedzam jedynie, że piwo nadaje potrawie charakterystycznej goryczki, zatem nie jest to propozycja dla osób, które nie przepadają za tym trunkiem ;)
karkówka w piwie i kapuście |
(przepis na 5 porcji)
- 5 plastrów karkówki,
- 1 szklanka jasnego piwa,
- 1/2 niedużej główki białej kapusty,
- 1 cebula,
- 500 ml przecieru pomidorowego (passata),
- sól i pieprz,
- suszony majeranek,
- kminek (w całości lub mielony),
- olej do smażenia
Plastry mięsa oprószyć z obu stron solą i pieprzem.
Kapustę poszatkować (nożem, szatkownicą lub w malakserze).
Na patelni rozgrzać mocno niewielką ilość oleju i krótko obsmażyć mięso z obu stron. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu (plastry mogą nachodzić na siebie) i oprószyć sporą szczyptą majeranku.
Na patelnię po smażeniu karkówki wylać jeszcze odrobinę oleju i zrumienić posiekaną cebulę. Dodać poszatkowaną kapustę i smażyć na niewielkim ogniu ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Do kapusty dodać 1/2 łyżeczki kminku i wymieszać.
Kapustę przełożyć na wierzch mięsa, następnie zalać passatą pomidorową i piwem. Oprószyć solą i pieprzem.
Naczynie przykryć pokrywą lub folią aluminiową i piec w 170 stopniach przez 1,5 godziny.
(inspiracja stąd, z moimi zmianami)
karkówka w kapuście i piwie |
0 komentarze