Obsługiwane przez usługę Blogger.

Grochówka wojskowa

By 09:33 , ,

O ugotowanie "grochówki wojskowej" M. męczył mnie już od jakiegoś czasu. Zanim jednak przystąpiłam do działania, przestudiowałam masę przepisów na tę zupę, by wiedzieć, co w niej jest takiego szczególnego. Wniosek jest jeden: nie ma dwóch identycznych przepisów na wojskową grochówkę, w każdym pułku przyrządza się ją nieco inaczej i chyba jeszcze nie powstał taki przepis, który by dogodził każdemu ;) 
Grochówkę wojskową przygotowuje się na wędzonce - może to być wędzony boczek lub wędzone kości wieprzowe. Obowiązkowym dodatkiem jest kiełbasa. W niektórych przepisach pojawia się również dodatek innych mięs, a nawet... konserwy wojskowej. Wyjątkowego aromatu nadaje majeranek, którego nie wolno pomijać. I najważniejsze: grochówka wojskowa musi być gęsta! Mawia się, że nawet tak gęsta, by łyżka stała w niej na baczność! :)


grochówka wojskowa


GROCHÓWKA WOJSKOWA
(przepis na 6 porcji)
  • 500 g grochu łuskanego połówki,
  • 400 g kiełbasy (np. śląskiej, toruńskiej),
  • 150 g wędzonego boczku + kawałek skóry z boczku,
  • 1 duża cebula,
  • 1 duża marchew,
  • 1 nieduży korzeń pietruszki,
  • 1/4 bulwy selera,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 średnie ziemniaki,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • sól i pieprz,
  • 1 gałązka świeżego lubczyku lub 1 łyżka suszonego,
  • suszony majeranek


Groch zalać wodą i odstawić na noc.
Następnego dnia zlać wodę, groch przełożyć do garnka, wlać 2 litry świeżej wody. Dodać skórę z boczku, lubczyk, ziele angielskie, liście laurowe i 1 łyżeczkę soli. Gotować 1 godzinę.
W tym czasie boczek pokroić w kostkę i przełożyć na zimną patelnię. Powoli podgrzewać, a gdy zacznie wytapiać się tłuszcz, dorzucić pokrojoną w półplasterki kiełbasę. Smażyć ok. 5 minut, mieszając, aż boczek i kiełbasa dobrze się zrumienią. Dorzucić je do zupy, starając się zachować na patelni wytopiony tłuszcz. Na patelni po boczku podsmażyć posiekaną cebulę i również dodać ją do zupy. 
Marchew, pietruszkę i seler obrać i pokroić w kostkę. Dodać je do zupy po godzinie gotowania. Dodać również posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotować kolejne pół godziny, aż warzywa i groch będą miękkie. Po tym czasie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować jeszcze mniej więcej 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie, a groch zacznie się rozpadać. Od czasu do czasu zupę należy mieszać, ponieważ rozpadający się groch zagęszcza zupę, co grozi przywieraniem jej do dna. 
Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem oraz majerankiem.

Grochówkę można podawać od razu, lecz najsmaczniejsza jest, gdy odstoi 1-2 godziny i zagęści się jeszcze bardziej.


grochówka wojskowa

Może zainteresuje Cię również

4 komentarze

  1. Już bardzo dawno nie jadłam grochówki. Wygląda smacznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Już wiem co będzie jutro u nas na obiad ;) a na deser murzynek ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Groch połówki również należy poddać opisanym czynnościom?Czy on się szybciej rozpada?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zupę wykonałam właśnie na grochu łuskanym połówki. Dodam tę informację w przepisie :)

      Usuń