Makaron z oliwą truflową i pieczarkami
Oliwa z dodatkiem trufli charakteryzuje się specyficznym, nieco ziemistym aromatem. Wspaniale wzbogaca smak potraw, zwłaszcza tych z pozoru bardzo prostych i niewyszukanych. Dzięki niej nawet zwykły makaron z pieczarkami zamienia się w wykwintne danie :)
makaron z oliwą truflową i pieczarkami |
MAKARON Z OLIWĄ TRUFLOWĄ I PIECZARKAMI
(przepis na 2 porcje)
- 200 g makaronu (dowolnego, u mnie bavette),
- 150 g niedużych pieczarek,
- 1 łyżka masła,
- 3 łyżki oliwy truflowej,
- sól i świeżo mielony pieprz,
- ser pecorino (lub ewentualnie parmezan) do posypania
Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu.
W tym czasie pieczarki oczyścić i przekroić na połowy lub ćwiartki, zależnie od wielkości.
Na patelni stopić masło, dodać pieczarki i na dużym ogniu obsmażyć, aż zrobią się złociste i rumiane.
Makaron odcedzić, przełożyć na patelnię z pieczarkami. Dodać oliwę truflową, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
Przed podaniem każdą porcję posypać startym serem pecorino.
makaron z pieczarkami i oliwą truflową |
2 komentarze
mmm... wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńDoskonały przepis na makaron! Na pewno wykorzystam go u siebie w domu.
OdpowiedzUsuń