Obsługiwane przez usługę Blogger.

Makaron z oliwą truflową i pieczarkami

By 09:39 , , , ,

Oliwa z dodatkiem trufli charakteryzuje się specyficznym, nieco ziemistym aromatem. Wspaniale wzbogaca smak potraw, zwłaszcza tych z pozoru bardzo prostych i niewyszukanych. Dzięki niej nawet zwykły makaron z pieczarkami zamienia się w wykwintne danie :)


makaron z oliwą truflową i pieczarkami

MAKARON Z OLIWĄ TRUFLOWĄ I PIECZARKAMI
(przepis na 2 porcje)

  • 200 g makaronu (dowolnego, u mnie bavette),
  • 150 g niedużych pieczarek,
  • 1 łyżka masła,
  • 3 łyżki oliwy truflowej,
  • sól i świeżo mielony pieprz,
  • ser pecorino (lub ewentualnie parmezan) do posypania


Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu.
W tym czasie pieczarki oczyścić i przekroić na połowy lub ćwiartki, zależnie od wielkości.
Na patelni stopić masło, dodać pieczarki i na dużym ogniu obsmażyć, aż zrobią się złociste i rumiane.
Makaron odcedzić, przełożyć na patelnię z pieczarkami. Dodać oliwę truflową, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
Przed podaniem każdą porcję posypać startym serem pecorino.


makaron z pieczarkami i oliwą truflową

Może zainteresuje Cię również

2 komentarze