Obsługiwane przez usługę Blogger.

Pierogi z tartymi ziemniakami

By 09:28 , , , ,

Pierogi z ziemniaczanym farszem wywodzą się z ubogiej kuchni chłopskiej. Mimo prostoty składników są zaskakująco smaczne. Farsz z przesmażonych ziemniaków smakuje trochę jak placki ziemniaczane. Wiem, z pewnością trudno Wam wyobrazić sobie pierogi o takim smaku, ale polecam spróbować nawet jeśli jesteście sceptyczni ;)
Poniższy przepis można właściwie uznać za postny. W wersji ciut bogatszej można wzbogacić farsz o pokrojony w kostkę boczek - wówczas należy zrumienić go na samym początku razem z cebulą.


pierogi z ziemniakami

PIEROGI Z TARTYMI ZIEMNIAKAMI
ciasto:
  • 400 g mąki pszennej,
  • ok. 3/4 szklanki bardzo ciepłej wody,
  • 2 łyżki oleju,
  • sól

farsz:
  • ok. 600 g ziemniaków,
  • 1 średniej wielkości cebula,
  • olej do smażenia,
  • sól i pieprz

Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Cebulę posiekać i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Dodać starte ziemniaki, 1/2 łyżeczki soli i sporą szczyptę pieprzu. Smażyć, mieszając, ok. 15 minut na niezbyt dużym ogniu, aż nadmiar wody odparuje, a ziemniaki zmiękną i zaczną się miejscami rumienić. W razie potrzeby ponownie doprawić do smaku.

Mąkę, wodę, olej i szczyptę soli zagnieść na gładkie, miękkie ciasto. Ciasto cienko rozwałkować na podsypanym mąką blacie. Szklanką wykrawać kółka, na środku każdego kłaść po 1 czubatej łyżeczce farszu. Brzegi dokładnie zlepić, można także zrobić dekoracyjną falbankę. 

Pierogi wkładać partiami do dużej ilości gotującej się wody. Gotować przez 5 minut od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej. 


Pierogi podawać okraszone skwarkami lub cebulką zrumienioną na maśle lub oleju.

pierogi z ziemniakami

Może zainteresuje Cię również

0 komentarze