Kurczak gyros w cieście francuskim
Być może kurczak gyros zawinięty w ciasto francuskie nie jest szczytem kulinarnego wyrafinowania, ale co zrobić - jest po prostu bardzo smaczny :) Dodatkowym atutem jest to, że robi się go całkiem szybko, a do tego nie trzeba gotować ryżu, piec frytek albo kombinować z chlebkami pita.
Ja podałam takiego kurczaka z lekką sałatką z miksu sałat i pomidorów, ale świetnie sprawdzi się też np. surówka z kapusty pekińskiej.
Kurczak gyros w cieście świetnie smakuje podany z sosem czosnkowym, albo po prostu błyskawicznym sosem z majonezu, jogurtu i pikantnego ketchupu (na zdjęciu).
KURCZAK GYROS W CIEŚCIE FRANCUSKIM
- 1 opakowanie ciasta francuskiego,
- 2 filety z piersi kurczaka (ok. 400 g),
- przyprawa gyros,
- 1 mały pomidor,
- 1/4 czerwonej papryki,
- 4 łyżeczki kukurydzy z puszki,
- mleko do posmarowania,
- sezam do posypania
Kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć przyprawą do gyrosa, wymieszać z 2 łyżkami oleju i odstawić do zamarynowania na co najmniej pół godziny. Po tym czasie usmażyć (ja nie dodaję już tłuszczu do smażenia).
Pomidora pokroić w półplasterki, a paprykę w paseczki.
Arkusz ciasta francuskiego podzielić na 4 prostokąty. Na każdy prostokąt nałożyć po trochę kurczaka, pomidora, papryki oraz po 1 łyżeczce kukurydzy, następnie zawinąć i starannie skleić brzegi. Ułożyć na blasze, wierzch posmarować mlekiem za pomocą pędzelka i oprószyć sezamem.
Piec w temp. 220 stopni C przez ok. 20 minut, aż ciasto nabierze złocistobrązowego koloru.
1 komentarze
Pyszności! :)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego bloga! :)