Kurczak a la KFC wg Jamiego Olivera
Dzisiaj będzie na bogato :) Kurczak w stylu Kentucky, ale w nieco zdrowszej, pieczonej odsłonie. Do tego frytki z batatów, grillowana kukurydza i surówka Coleslaw. Kwintesencja amerykańskiej kuchni, jednym zdaniem. Wbrew pozorom, przygotowanie tak obfitego posiłku nie wymaga jakiegoś ogromu roboty - najważniejsza jest dobra organizacja pracy, bo wiele rzeczy można robić w tym samym czasie.
kurczak a la KFC |
KURCZAK W STYLU KFC, FRYTKI Z BATATÓW, SURÓWKA Z KAPUSTY I OPIEKANE KOLBY KUKURYDZY
(przepis na 4 porcje)
- 1 nieduży kurczak,
- 1 czubata łyżka przyprawy kreolskiej (cajun),
- 3-4 ząbki czosnku,
- 2 czubate łyżki drobnej kaszki kukurydzianej lub polenty,
- oliwa,
- 2 średniej wielkości bataty,
- sól i pieprz,
- 2 czubate łyżki mąki,
- 130 g pszennej bułki lub chleba (np. kajzerek albo ciabatty),
- 1 mała czerwona cebula,
- 1/4 niedużej białej kapusty,
- 1 marchewka,
- 1 małe jabłko,
- 1 łyżka majonezu,
- 2-3 łyżki jogurtu naturalnego,
- 1 łyżka octu winnego,
- 1 łyżeczka musztardy dijon,
- 1 łyżeczka cukru,
- 2 kolby kukurydzy
Kurczaka podzielić na porcje: oddzielić udka i podudzia, filety i skrzydełka. Filety przekroić na pół. Ze skrzydełek odciąć końcówki. Korpus, szyję i końcówki skrzydełek można zamrozić i wykorzystać w przyszłości do rosołu.
Udka, podudzia, kawałki filetów oraz skrzydełka przełożyć do miski, dokładnie wymieszać z przyprawą kreolską, 1 czubatą łyżką kaszki kukurydzianej, 2 przeciśniętymi ząbkami czosnku i niewielką ilością oliwy. Mięso odstawić do zamarynowania na kilka godzin (jeśli nie mamy czasu, można pominąć ten etap i po doprawieniu kurczaka od razu przystąpić do dalszej części przepisu).
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej kawałki kurczaka. Piec 15 minut.
W tym czasie bataty wyszorować, pokroić na podłużne kawałki, przełożyć do miski, oprószyć sporą szczyptą soli, pieprzu i pozostałą 1 łyżką kaszki kukurydzianej. Dodać 2 łyżki oliwy, dokładnie wymieszać.
W miseczce wymieszać 2 czubate łyżki mąki z taką ilością wody, by otrzymać dość gęste ciasto (gęściejsze niż naleśnikowe).
W malakserze rozdrobnić 1 ząbek czosnku, następnie dodać pieczywo i 2 łyżki oliwy. Zmiksować wszystko pulsacyjnie tak, aby otrzymać drobne okruchy.
Po 15 minutach pieczenia wyjąć kawałki kurczaka z piekarnika. Papier do pieczenia wraz z sokami, które puściło mięso wyrzucić, blachę wyłożyć nowym kawałkiem papieru.
Porcje mięsa zanurzać w cieście, a następnie obtaczać w czosnkowych okruchach pieczywa i kłaść na blachę. Obok ułożyć frytki z batatów. Całość piec ok. 40 minut, co ok. 10-15 minut obracając kawałki kurczaka i bataty tak, aby opiekały się równomiernie.
W tym czasie przygotować surówkę: Cebulę pokroić w cienkie piórka. Kapustę poszatkować w cienkie paseczki (ręcznie lub na tzw. mandolinie). Jabłko i marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Majonez wymieszać z jogurtem, musztardą, octem winnym i cukrem, dodać sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszać.
Na ok. 20 minut przed końcem pieczenia kurczaków i batata rozgrzać patelnię grillową. Kolby kukurydzy przekroić na pół i opiekać na suchej patelni na niedużym ogniu ok. 5 minut z każdej z 4 stron. Kukurydza powinna być miękka, słodka i lekko przyrumieniona.
Kawałki kurczaka podawać z frytkami z batatów, surówką i kolbami kukurydzy.
(na podstawie przepisu z książki "Gotuj sprytnie jak Jamie" J. Olivera, z moimi zmianami)
kurczak a la KFC |
4 komentarze
Najbardziej to mnie opiekana kukurydza zaciekawiła, bo nigdy tak nie robiłam.
OdpowiedzUsuńCzy kasza manna zamiast kukurydzianej również się sprawdzi?
OdpowiedzUsuńNie jestem pewna, ale można spróbować :)
UsuńDziękuję.
OdpowiedzUsuń