Podsmażane kluski serowe z warzywami
Przepis na te kluseczki wypatrzył przypadkiem mój M., gdy przeglądałam stare gazetki "To jest pyszne". Danie wpadło mu w oko z prostej przyczyny: przymiotnik "serowe" dodaje potrawie + 100 do smaku, w jego mniemaniu :D
Ponieważ M. rzadko angażuje się w moje kulinarne wymysły, postanowiłam zrobić mu przyjemność i przygotować te kluski. Okazały się bardzo, bardzo smaczne. Duża w tym zasługa wędzonego sera, który nadaje kluskom wyrazistego smaku. Może nie jest to najzdrowszy obiad, jaki można sobie wymyślić, ale od czasu do czasu...
kluski serowe z pomidorami i cebulą |
(przepis na 2 porcje)
- 150 g czerstwych, pszennych bułek (użyłam 3 kajzerek),
- 100 ml gorącego mleka,
- 1/2 średniej cebuli,
- 2 jajka,
- 50 g startego parmezanu,
- 80 g sera wędzonego (typu jadel, rolada ustrzycka itp).
- 200 g pomidorków koktajlowych,
- 2-3 cebulki dymki ze szczypiorem,
- sól i pieprz,
- masło klarowane do smażenia
Bułki drobno rozkruszyć (najwygodniej w blenderze, ale można także ręcznie). Przełożyć do miski, zalać gorącym mlekiem i odstawić (mleko nie namoczy wszystkich okruchów, ale to nic nie szkodzi). W tym czasie cebulę drobno posiekać i zrumienić na odrobinie masła.
Ser wędzony zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub pokroić w bardzo małą kostkę.
Pomidorki koktajlowe przekroić na pół, a cebulki dymki wraz ze szczypiorem na dość duże, ukośne kawałki.
Do namoczonych bułek dodać podsmażoną cebulę, jajka, starty parmezan i wędzony ser, doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą (ja nie soliłam, sery są według mnie wystarczająco słone). Całość zagnieść ręcznie na gęstą masę. Wilgotnymi dłońmi formować podłużne kluski i odkładać je na deskę do krojenia.
W dużym garnku zagotować wodę, wrzucać kluski i gotować 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Ostrożnie wyjmować łyżką cedzakową i przełożyć na talerz.
Na dużej patelni rozgrzać łyżkę masła i podsmażyć na niej kluski, aż zrobi się złocista skórka. Kluski przełożyć na talerze, a na tej samej patelni podsmażyć przez kilka minut pomidorki i cebulkę dymkę (można dodać jeszcze odrobinę masła). Pomidorki i cebulkę doprawić solą i pieprzem do smaku i podawać z kluskami.
2 komentarze
Wygląda bardzo smakowicie ! :)
OdpowiedzUsuńTo musi być pyszne !
OdpowiedzUsuń