Surówka z fioletowej marchewki
W tym roku pierwszy raz wysiałam na swojej działce fioletową marchew. Zbiory były nadspodziewanie udane, ku mojemu lekkiemu zaskoczeniu nie dobrały się do niej żadne szkodniki.
Fioletowa marchew występuje również pod nazwą "czarna marchew" i jest to jedna z najstarszych odmian marchwi, która wyparta została przez swoją, dobrze każdemu znaną, pomarańczową kuzynkę. Fioletowa marchew jest bardzo zdrowa, między innymi ze względu na antocyjany - barwnik, który jest jednocześnie silnym antyoksydantem. Smak ma jednak taki sam, jak zwykła, pomarańczowa marchew.
Jeśli zatem zobaczycie fioletową marchew w swoim warzywniaku lub w markecie - nie obawiajcie się jej kupić :)
Dziś zamieszczam przepis na klasyczną surówkę z marchewki i kapusty, która pasuje do wielu dań obiadowych. W następnym wpisie pokażę jednak bardziej oryginalną odsłonę fioletowej marchwi :)
surówka z fioletowej marchewki |
SURÓWKA Z FIOLETOWEJ MARCHEWKI
- 2 fioletowe marchewki,
- 1 pomarańczowa marchewka,
- 1/4 główki białej kapusty,
- 1/2 szklanki maślanki,
- 2 łyżki majonezu,
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej (ziarnistej),
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżka octu jabłkowego,
- sól i pieprz
Oba rodzaje marchewek obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kapustę drobno poszatkować.
Maślankę wymieszać z majonezem, musztardą, cukrem i octem, doprawić solą i pieprzem. Sosem polać surówkę, dokładnie wymieszać.
surówka z fioletowej marchewki |
2 komentarze
pychaaa
OdpowiedzUsuńWstyd się przyznać, ale nawet nie wiedziałam o takowej odmianie marchwi. :(
OdpowiedzUsuń