Sernik marcepanowy
Niesamowicie pyszny sernik podwójnie marcepanowy - marcepan znajduje się zarówno w masie serowej, jak i polewie. Idealny deser dla fanów marcepanu :) Sernik jest z gatunku tych cieższych, kremowych i sycących, czyli właśnie takich, jakie lubię najbardziej :)
Razem ze mną, w ramach wspólnego pieczenia, pyszny sernik upiekła także Pati.
sernik z marcepanem |
SERNIK MARCEPANOWY
spód:
- 150 g herbatników,
- 50 g płatków migdałowych,
- 70 g stopionego masła
masa serowa:
- 1 kg mielonego twarogu na serniki,
- 150 ml śmietanki 30%,
- 4 jajka,
- 100 g marcepanu,
- 100 g cukru,
- 3-4 krople aromatu migdałowego (opcjonalnie),
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki mąki pszennej
polewa:
- 150 g marcepanu,
- 100 ml śmietanki 30%,
- 4 łyżki płatków migdałowych
Spód: Płatki migdałów podprażyć na suchej patelni.
Herbatniki i płatki migdałów zmielić w malakserze lub blenderze kielichowym. Dodać stopione masło i wymieszać - powinny mieć konsystencję mokrego piasku.
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć odpowiednio dociętym kawałkiem papieru do pieczenia i wyłożyć zmielone herbatniki z migdałami. Rozprowadzić po całym spodzie, ugniatając dłońmi. Odstawić.
Masa serowa: Twaróg, śmietankę, jajka, starty na tarce marcepan, cukier, aromat migdałowy, mąkę pszenną i ziemniaczaną, zmiksować mikserem do uzyskania jednolitej masy. Można także użyć malaksera, wówczas masy marcepanowej nie trzeba ścierać na tarce. Masę przelać na przygotowany wcześniej spód.
Piec 70 minut w temp. 160°C na drugim od dołu poziomie piekarnika. Na dnie piekarnika położyć brytfankę lub metalową formę z wodą. Sernik studzić 30 min przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie wyjąć i odstawić do ostudzenia do temp. pokojowej.
Polewa: Do rondelka włożyć marcepan, wlać śmietankę, podgrzewać, mieszając, aż marcepan się rozpuści. Doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 1 minuty. Polewę równomiernie rozprowadzić po całej powierzchni sernika. Sernik odstawić do lodówki na min. 8 godzin.
Przed podaniem posypać uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.
PRZEPIS NA THERMOMIX
Spód: płatki migdałów podprażyć na suchej patelni. Do czystego i suchego naczynia miksujacego włożyć herbatniki i płatki migdałów, zmielić 10 s/obr. 6. Wlać stopione masło, wymieszać 10 s/obr. 4.
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć odpowiednio dociętym kawałkiem papieru do pieczenia i wyłożyć zmielone herbatniki z migdałami. Rozprowadzić po całym spodzie, ugniatając dłońmi. Odstawić. Umyć naczynie miksujące.
Masa serowa: Do naczynia miksującego włożyć twaróg, dodać śmietankę, jajka, marcepan, cukier, aromat migdałowy, mąkę pszenną i ziemniaczaną, zmiksować 15 s/obr. 4. Masę przelać na przygotowany wcześniej spód.
Piec 70 minut w temp. 160°C na drugim od dołu poziomie piekarnika. Na dnie piekarnika położyć brytfankę lub metalową formę z wodą. Sernik studzić 30 min przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie wyjąć i odstawić do ostudzenia do temp. pokojowej.
Polewa: Do naczynia miksującego włożyć marcepan i śmietankę, podgrzewać 5 min/90°C/obr. 2. Polewę równomiernie rozprowadzić po całej powierzchni sernika. Sernik odstawić do lodówki na min. 8 godzin.
Przed podaniem posypać uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.
sernik z marcepanem |
5 komentarze
Wygląda pysznie !
OdpowiedzUsuńUwielbiam migdały i marcepan i koniecznie muszę w tym roku zrobić swoją masę marcepanową!
OdpowiedzUsuńPychota :)
OdpowiedzUsuńmm sernik maarcepanowy to musi być coś :)
OdpowiedzUsuńZrobilam na Swieta. Bardzo smaczny, wszystko wyszlo tak jak w opisie :-) Dziekuje i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń