Obsługiwane przez usługę Blogger.

Kruche ciasteczka cytrynowe

By 14:35 ,

Pyszne, kruchutkie cytrynowe ciastka, idealne na jesienne popołudnia z filiżanką herbaty lub kawy. Podczas pieczenia roznosi się wspaniały aromat :)


kruche ciasteczka cytrynowe


KRUCHE CIASTECZKA CYTRYNOWE

  • 120 g masła w temperaturze pokojowej,
  • 120 g cukru pudru + do posypania,
  • 2 żółtka,
  • skórka otarta z 2 cytryn,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 110 g mąki ziemniaczanej


Masło utrzeć z cukrem pudrem, następnie dodać żółtka, skórę z cytryn i obie mąki. Wymieszać mikserem na niskich obrotach, aż składniki się połączą. Ciasto przełożyć na obficie oprószony mąką blat, dość grubo rozwałkować (5-6 mm) i foremkami wykrawać kształty. Podczas wałkowania ciasto nieco się kruszy i przylepia do blatu (z powodu mąki ziemniaczanej) - wówczas wykrojone ciastka najlepiej odrywać od blatu za pomocą metalowej łopatki lub szerokiego noża. Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Nie dopuścić do zbytniego zrumienienia się ciasteczek, gdyż wówczas aromat cytryny będzie mniej wyczuwalny. Świeżo upieczone ciastka są trochę miękkie, należy przełożyć je ostrożnie na kratkę i odstawić do całkowitego ostudzenia, wówczas zyskują pełną kruchość.


PRZEPIS NA THERMOMIX
W przypadku użycia urządzenia Thermomix można użyć cukru kryształu i skórki okrojonej z cytryn (bez białych części). Cukier i skórki zmielić w suchym naczyniu 15 s/obr. 10
Dodać żółtka, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną, wymieszać 20 s/obr. 4.5. Ciasto przełożyć na obficie oprószony mąką blat, dość grubo rozwałkować (5-6 mm) i foremkami wykrawać kształty. Podczas wałkowania ciasto nieco się kruszy i przylepia do blatu (z powodu mąki ziemniaczanej) - wówczas wykrojone ciastka najlepiej odrywać od blatu za pomocą metalowej łopatki lub szerokiego noża. Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Nie dopuścić do zbytniego zrumienienia się ciasteczek, gdyż wówczas aromat cytryny będzie mniej wyczuwalny. Świeżo upieczone ciastka są trochę miękkie, należy przełożyć je ostrożnie na kratkę i odstawić do całkowitego ostudzenia, wówczas zyskują pełną kruchość.


(przepis z magazynu "Kuchnia" 10/2011)

ciasteczka cytrynowe

Może zainteresuje Cię również

1 komentarze

  1. Ostatnio chodziło za mną coś na słodko o smaku cytrynowym i zaryzykowałam ciasto cytrynowe z ABC. Nie polecam. Chęć nie przeszła, więc spróbuję tych ciastek :)
    Bardzo się cieszę, że wrzucasz też przepis na Thermomix!

    OdpowiedzUsuń